Metal endüstrisinde çalışanlara zam müjdesi

Haftalardır süren görüşmeler anlaşmayla neticelendi ve Kuzeybatı Almanya’da metal sektöründe çalışan 75 bin kişiye yüzde 4 zam haberi geldi. Dev çelik şirketleriyle masaya oturan sendika emeklilik ve meslek eğitim konularında da anlaşmaya...

Google Haberlere Abone ol
Metal endüstrisinde çalışanlara zam müjdesi

Haftalardır süren görüşmeler anlaşmayla neticelendi ve Kuzeybatı Almanya’da metal sektöründe çalışan 75 bin kişiye yüzde 4 zam haberi geldi. Dev çelik şirketleriyle masaya oturan sendika emeklilik ve meslek eğitim konularında da anlaşmaya vardı.

Almanya’da haftalardır süren pazarlıklar mutlu sonla bitti. Kuzeybatı Almanya’daki yaklaşık 75 bin çalışan için anlaşma sağlandı ve 17 ay boyunca metal işçilerinin aldığı ücretlere yüzde 4 oranında zam yapılmasına karar verildi.

Dün gece yine masaya oturan sendika ve işveren çevreleri 12 saat süren görüşmelerin ardından bu sabah anlaştıklarını duyurdu. Açıklamayı Verdi sendikası yetkilileri yaptı.

Sendika ve çelik şirketleri arasındaki anlaşmaya göre, işçilerin maaşlarına bu aydan itibaren yüzde 2,3 oranında, Mayıs 2013’ten itibaren ise yüzde 1,7 oranında zam yapılacak böylece çalışanlar toplamda yüzde 4 zam almış olacak.

Verdi sendikası ile dünya çelik devleri ThyssenKrupp, Salzgitter ve ArcelorMittal, şirketlerinde çalışanlar için ayrıca emeklilik haklarında oluşacak kötüleşme de engellendi.

1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren kanunla birlikte 63 yaşında emekli olması gereken işçilerin emeklilik maaşlarında kesintiye gidilmesi gerekiyordu. Söz konusu şirketler ve sendika işçilerin hakkını koruyan yeni bir düzenlemeye gitme kararı oldu.

Öte yandan varılan anlaşma sayesinde bu şirketler bünyesinde meslek eğitim yapan gençlerin hakları da korunacak. Buna göre meslek eğitim öğrencileri aylık 36 Euro daha fazla ücret alabilecek. CİHAN

Yorumlar