Meslek odaları cumhurbaşkanlığı seçimini masaya yatırıyor

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde önemli bir konferansa imza atıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin masaya yatırılacağı konferansa, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim...

Google Haberlere Abone ol
Meslek odaları cumhurbaşkanlığı seçimini masaya yatırıyor

Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde önemli bir konferansa imza atıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin masaya yatırılacağı konferansa, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu ile Yrd. Doç. Dr. Abdullah Sezer konuşmacı olarak katılacak. ADAMOB Dönem Sözcüsü ve Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, 2 Temmuz Çarşamba günü saat 15.30'da Seyhan Oteli’nde ‘Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Seçim Süreci’ni masaya yatıracaklarını belirtti.

Anayasa değişikliği sonucunda cumhurbaşkanının ilk kez halk tarafından seçileceğini hatırlatan Çıtırık, “Halk tarafından seçilmesinin cumhurbaşkanına meşruiyet anlamında güç kazandıracaksa sorumluluklarını daha da artıracaktır. Ayrıca cumhurbaşkanının kendisini anayasa üzerinde görme gibi bir durum da oluşabilir. Anayasa üzerine yemin eden, anayasaya göre devletin birliğinin temsilcisi ve kurumlar arasında koordinasyonu, dengeyi sağlaması yönüyle cumhurbaşkanının milleti kucaklama, birliği-beraberliği sağlama, sadece kendisine oy verenlerin değil, tüm ulusun cumhurbaşkanı olabilme özelliğini göstermesi gerekecektir. Toplumu ayrıştıran, kamplaştıran, aşağılayan, bölen isimlerin değil; derleyen, toparlayan, birliği, beraberliği gözeten, anayasaya sadakatten ayrılmayan ve anayasaya bağlı, hukukun üstünlüğünün egemen olduğunu içselleştirebilen isimlerin cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimini halk yapacakken, halkın aday çıkarmasına engel olmanın da ayrıca bir çelişki olduğunu dile getiren Çıtırık, “Anayasanın 104. maddesi cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenlemiştir. Bu yetki ve görevler, demokratik parlamenter rejimle yönetilen ülkemizde rejimle bağdaşmayan aşırı yetkilerle donanacaktır. Hal böyleyken Türk usulü başkancı sisteme geçişin yolları aranmaktadır. Bununla kuvvetler ayrılığı ilkesi, kuvvetlerin arasındaki denge-fren mekanizması da ortadan kalkacaktır. Tüm bu konuları alanında yetkin isimlerle tartışmaya açıyoruz. Kafalardaki soru işaretlerini gidermek, ilk kez halk tarafından seçilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerini her yönüyle tartışmak için tüm halkımızı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar