Meslek eğitimi için 5 bin kontenjan gençleri bekliyor

Baden-Württemberg Eyaleti başta olmak üzere Almanya’nın güneyinde meslek eğitimi için firmalarda uygun yer olmasına rağmen gençlerin ilgisizliği devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Meslek eğitimi için 5 bin kontenjan gençleri bekliyor

Baden-Württemberg Eyaleti başta olmak üzere Almanya’nın güneyinde meslek eğitimi için firmalarda uygun yer olmasına rağmen gençlerin ilgisizliği devam ediyor. Orta ve büyük ölçekli işletmeler meslek eğitimi yaptıracak öğrenci bulamadıklarından bu açıkları kapatmak için başka alternatiflere yönelirken, kalifiye personel yetersizliğinden dolayı iş hacmini düşüren işletmelerin sayısı da artıyor.

Baden-Württemberg Ticaret ve Sanayi Odası (BWIHK) önceki gün yaptığı açıklamada 2013 yılı itibariyle toplam 45 bin 900 meslek eğitimi öğrencisinin işletmelerle sözleşme imzaladığını duyurdu. Verilere göre bir önceki yıl 2 bin 200 sözleşme daha fazla yapılmıştı. Mevcut tabloya göre halen yaklaşık 5 bin meslek eğitim kontenjanı boş görünüyor.

Diğer ekonomik sebeplerin yanı sıra kalifiye personel yetersizliğinin işletmelerde daralmaya sebep olduğu tehlikesine dikkat çeken ekonomistler, bu soruna acil çözüm aranması gerektiği noktasında birleşiyor. Baden-Württemberg Eyaleti, meslek eğitimini cazip hale getirmek için farklı teşvik metotları uyguluyor.

Başta Eyalet Maliye Bakanı Dr. Nils Schmid olmak üzere konu ile ilgili çevreler değişik platformlarda firmaların kalifiye eleman açığının giderilmesi bakımından meslek eğitiminin cazip hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Öte yandan Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri meslek yelpazesinin eskiye nazaran daha da genişlediğini ve gençlerin belli meslek gruplarına yoğunlaşmadan geniş yelpazeyi gözden geçirmelerini tavsiye ediyor.

İstatistiklere göre boş kalan meslek eğitim yerleri arasında perakende ve gastronomi sektörü ilk sıralarda yer alıyor. CİHAN

Yorumlar