Meriç Nehri'nde su seviyesi iki katına çıktı

Edirne’den geçen Meriç Nehri’nde su seviyesi iki katına çıktı. Nehir yatağında saniyede 200 metreküp olan nehir suyu, Bulgaristan’ın Arda Nehri üzerinde bulunan barajda enerji üretimine başlanmasıyla birlikte saniyede 482 metreküpe yükseldi.Bulgaristan..

Google Haberlere Abone ol
Meriç Nehri'nde su seviyesi iki katına çıktı

Edirne’den geçen Meriç Nehri’nde su seviyesi iki katına çıktı. Nehir yatağında saniyede 200 metreküp olan nehir suyu, Bulgaristan’ın Arda Nehri üzerinde bulunan barajda enerji üretimine başlanmasıyla birlikte saniyede 482 metreküpe yükseldi.

Bulgaristan üzerinden gelen Arda, Meriç ve Tunca nehirleri Edirne merkezde bulunan Kirişhane mevkiinde birleşiyor.

Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması ve bölgedeki aşırı yağışlar nedeniyle geçmiş yıllarda sık sık su taşkınları meydana geliyordu.

Ancak son yıllarda DSİ tarafından yapılan çalışmalar sonucunda nehrin su taşıma kapasitesi yükseltildi.

Nehir yatağının temizlenmesi ve etrafında bulunan toprak seddelerin güçlendirilmesiyle birlikte son yıllarda taşkınlar yaşanmıyor.

Meriç’te taşkın alarmı 700 metreküp/saniye seviyesinde veriliyor. Taşkınlar ise saniyede 1200 metreküp seviyesinde meydana geliyor.

Nehirlerdeki su artışı ile ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, sabah saatleri itibariyle Meriç Nehri’nde kısmi bir yükselmenin söz konusu olduğunu söyledi.

Bulgaristan’ın Arda Nehri üzerine enerji üretimine başlaması nedeniyle nehirde yükselmenin meydana geldiğini ifade eden Algın, “Enerji üretimi daha ekonomik olması açısından suyun yüksek olduğu kotlarda yapılmaya başlanıyor. Bu anlamda Kirişhane mevkiinde Meriç Nehri’nin debisi 482 metreküp/saniyedir. Bu dün akşam 214 metreküp/saniye idi. Bulgaristan enerji üretimi ile beraber Arda Nehri üzerinden yaklaşık 200 metreküp/saniye su bıraktı. Ancak sabah enerji üretimini sabahleyin tekrar kesti. Akşam saatlerinde doğru su seviye 200 metreküp/saniye aralığına çekilecek.” dedi.

Tunca Nehri’nde çok cüzzi bir artışın olduğunu kaydeden DSİ Bölge Müdürü, “Ancak bu da 50 metreküp/saniye olup, orada suyun nehir yatağından çıkması 100 metreküp/saniye seviyesinden başlıyor. Sıkıntı 150 metreküp/saniye seviyesinde başlıyor. Onun için şu anda endişelenecek hiçbir durum olmadığını bilinmesini isterim.” açıklamasını yaptı.

CİHAN

Yorumlar