Medya Konseyi: Cumhurbaşkanı internette sansüre izin vermemeli

Medya Konseyi Derneği Genel Başkanı Selim Bilge, Türkiye’nin dünyada sansür ve yasaklarla anılmaya başladığını ve çıkarılacak yasa ile internette yasakçı bir anlayışın egemen olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Medya Konseyi: Cumhurbaşkanı internette sansüre izin vermemeli

Medya Konseyi Derneği Genel Başkanı Selim Bilge, Türkiye’nin dünyada sansür ve yasaklarla anılmaya başladığını ve çıkarılacak yasa ile internette yasakçı bir anlayışın egemen olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sansüre izin vermemesi gerektiğini ifade eden Bilge, “Türkiye, dünya ile uyumlu olmak, attığı adımlara dikkat etmek zorundadır. İktidarı elinde bulunduran partinin sorumsuzca bütün kanunları kendi açısından yorumlaması ve değerlendirmesi yasakçı bir anlayışla hareket etmesi ülkemize hayır getirmez. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekeni yapmalıdır ve bu yasayı kesinlikle imzalamamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Medya Konseyi Derneği Genel Başkanı Selim Bilge, internet yasası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın(TİB) internet erişimini engelleme hakkı tanıyan yasa ile ilgili görüşlerini açıklayan Bilge, “İnternet erişimine sınırlamalar getiren yasanın kabul edilemez buluyoruz. Bu basın ve bilgiye erişim hürriyetine bir darbedir.” dedi.

Kamuoyunun daha çok bilgiye ve daha az sınırlamaya ihtiyacı olduğunu belirten Selim Bilge, daha çok özgürlük ve insan hakları sloganı ile iktidara gelen bir kadronun ifade özgürlüklerini kısıtlaması kabul edilemez olduğunu ifade etti. “Türk halkı daha çok ifade özgürlüğünü hak eden bir halktır. İktidar özgürlükleri kısıtlayan bu tür çalışmalar yaparak aslında toplumu baskı altına aldığı gibi hür düşünceden korktuğunu gösteriyor.” diyen Bilge, Yeni internet yasası ile hükümetin internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştıracağını ifade etti. Bilge, “İnternet servis sağlayıcılarının, gönderilen içerikleri kontrol etme ve bilgilerin iki yıl süreyle saklanması yükümlülüğü ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yetkisinin arttırılması ve yargı gözetiminin sınırlandırılması ülkemizin demokrasiden uzaklaştığının göstergesidir. Bu asla kabul edilemez. İktidarın daha çok basın özgürlüğü tanıması gerekirken özgürlüklerden korkar hale gelmesi düşündürücüdür. Bu kanun ile bilgiye erişim mahkeme kararı olmadan site kapatma yetkisi verilmesi demokratik hukuk devletlerinde olmaması gereken bir uygulamadır. Nitekim bu sansür yasasının 17 Aralık yolsuzluk operasyonundan sonra gündeme gelmesi iktidarın bir korkusu olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sansüre izin vermemesi gerektiğini ifade eden Bilge, “Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devlet değildir. Dünya ile uyumlu olmak, attığı adımlara dikkat etmek zorundadır. İktidarı elinde bulunduran partinin sorumsuzca bütün kanunları kendi açısından yorumlaması ve değerlendirmesi yasakçı bir anlayışla hareket etmesi ülkemize hayır getirmez. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekeni yapmalıdır ve bu yasayı kesinlikle imzalamamalıdır.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar