'Meclis'te makam odası yaptırdı' iddialarına Bakan Çelik'ten cevap

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ikinci Meclis'te kendisine makam odası yaptırdığı yönündeki iddialara cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
'Meclis'te makam odası yaptırdı' iddialarına Bakan Çelik'ten cevap

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ikinci Meclis'te kendisine makam odası yaptırdığı yönündeki iddialara cevap verdi. Çelik, "3-4 tane arkadaşım, benim kurtardığım bu yeri, benim makam odası olarak kullandığım şeklinde suçlamada bulunuyorlar." dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, kendisine bağlı kurumların bütçeleri hakkında sunum yapan Bakan Çelik, şunları söyledi: “Çözüm sürecinin getirdiği noktada, Güneydoğu Anadolu'ya ve Doğu Anadolu'ya çok büyük bir ilgi vardır. Biz özellikle tur operatörleriyle konuşarak buralara dönük olarak yabancıların turistik ziyaretlerinin artması, buraya dönük yatırımların artması konusunda özel bir perspektif geliştiriyoruz. Bu bağlamda, özellikle Fırat Havzası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Kuzey Van Gölü Selçuklu Turizm Merkezi, Doğu Karadeniz Projesi, Çoruh Vadisi Projesi gibi projelere fevkalade önem veriyoruz. Buraya dönük olarak tabii ki kamu kaynakları kısıtlı fakat geçenlerde bu işlerin başındaki bir şahısla konuşmamızda, kendisine bugün İngiltere'de restorasyon için ne kadara ihtiyaç duyduklarını sordum, sadece Kraliyetle ilgili binalar için 50 milyon sterline ihtiyaç duyulduğu söylendi. Yani, bu, dünyanın hiçbir yerinde yetmiyor. Türkiye gibi, Anadolu gibi medeniyetler havzası olan bir ülkede de buraya ayrılacak her türlü kaynak kuşkusuz yetersiz hâle gelecektir. Arkadaşlarımızın kalelerle ilgili, başka alanlarla ilgili burada ifade ettikleri konular var. O konularla ilgili, kalelerle ilgili ve diğer alanlarla ilgili, bunlara genel bir restorasyon projesi değil ama her birinin kendi kriteri içerisinde değerlendirildiği bir perspektifle yaklaşmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem bunların hem kültürel varlık olarak korunması ama kültürel varlık olarak korunmasının ötesinde de buraların turizm alanına açılarak insani diplomasi açısından, oradaki hareketliliğin artırılması açısından da aynı zamanda kültürel varlıklarının dünyaya tanıtılması ve kıymetlendirilmesi bakımından çok önemli olacaktır. Bizim bakanlık olarak fark ettiğimiz bir husus vardır, o da şudur: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bu çözüm sürecinden sonra yatırım konusunda da çok büyük bir ilgi vardır.

İKİNCİ MECLİS BİNASINDA MAKAM ODASI İDDİALARI

Bir mesele var, bu meseleye girmek istemiyordum ama maalesef, birkaç milletvekili arkadaşımız bunu aylardır dile getiriyor, ben hakikaten bunu gündemime bile almak istemiyordum ama burada almak durumunda artık kendimi hissediyorum kayıtlara geçsin diye. Örneğin, ikinci Meclis binasında kendime makam odası yaptırdığım şeklinde ve çok sayıda makam odası kullandığım şeklinde. Değerli arkadaşlarım, yüce Meclis’e arz ederim ki benden önceki bakanlar hangi makam odalarını kullanıyorsa ben de onları kullanıyorum ama tam tersine, kültürel varlığımızı korumak için bir işlem yaptım ve burada tam tersi anlatılıyor. Üstelik bu, soru önergelerine konu oldu, bu kürsüde dile getirildi. 1923 yılında, biliyorsunuz, ikinci Meclis binası olarak bildiğimiz bina, mimar Vedat Tek tarafından yapıldı, 1924-1960 yılları arasında ikinci Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanıldı. Daha sonra, orası CENTO binası olarak kullanıldı. CENTO'nun lağvedilmesinden sonra Kültür Bakanlığı’na devredildi. Ben bakan olduğumda, bütün kurumları gezerken orayı da gezdim ve bana gösterdiler, ‘Burada Atatürk'ün çalışma odası var, burada Atatürk'ün kabul odası var’ vesaire, vesaire ve orada Atatürk'ün Meclis’i bir kapıyı açarak seyrettiği locayı gördüm. O locanın karşısında bir oda var. ‘Burası neydi?’ dedim, dediler ki: ‘Burası, misafirleri geldiği zaman Atatürk buradan Meclisi gösterirdi.’ ‘Peki, burayı kim kullanıyor şu anda?’ dedim, dediler ki: 'Şu anda o zamanki Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü.’ Dedim ki: ‘Atatürk'ün kabul odasının, Cumhurbaşkanı’nın kabul salonunun ve yüce Meclis'in, ikinci Meclis’in direkt açıldığı bir odanın herhangi bir bürokrat ya da siyasetçi tarafından makam odası olarak kullanılmasını ben kabul edemem. Burası boşalacak, yeniden düzenlenecek ve devlet büyükleri ve yabancı ziyaretçiler ikinci Meclis’i ziyaret ettiği zaman burada ağırlanacak.’ dedim. Şimdi oraya sekiz ay boyunca, bakanlığım müddetince bir kere uğradım, sadece bu talimatı verdim. Bu çalışmalar bitti, çalışmanın sonucunu görmek için bile gitmeye vaktim olmadı ama şimdi, maalesef, 3-4 tane arkadaşım, benim kurtardığım bu yeri, benim makam odası olarak kullandığım şeklinde suçlamada bulunuyorlar ve bununla ilgili soru önergesi veriyorlar. Sizden istirhamım şudur arkadaşlar, herhangi bir şekilde sızdırılan bilgilerle itham etmeden önce bu konulardaki araştırmayı daha derinlemesine yapmanızı istirham ediyorum.”

CİHAN

Yorumlar