Mecliste Fezleke Mesaisi

Genel Kurulu, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkındaki fezlekelerin görüşülmesi için TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde saat

Google Haberlere Abone ol
Mecliste Fezleke Mesaisi

Fezlekelerin görüşüleceği Genel Kurul'a CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP, MHP, BDP,HDP ve bağımsız milletvekilleri katıldı. Bazı AK Partili Milletvekilleri Genel Kurul'daki yerini oturdu, ancak oy kullanmadı. Çok sayıda AK Partili milletvekili ise kuliste hazır bekledi.
TBMM Bakanvekili Sadık Yakut, saat 15.00'da yerine oturdu ve “Anayasanın 93'ncü, içtüzüğün 7'nci Maddesine uygun olarak CHP Grup Başkanvekilleri ile 129 milletvekili tarafından Meclis Başkanlığı'na verilen önerge üzerine TBMM olağanüstü toplanarak 71'nci Birleşimi açıldığını söyledi. Ardından katılımın belirlenmesi için 5 dakika süren elektronik oylamaya geçildi. Elektronik yoklamanın ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, itirazlar üzerine ayrıca sözlü yoklama yaptı. 
15 tane mükerrer pusula olduğunu ve mükerrer pusulayı ayırdığını belirterek, toplantı yeter sayısı olduğunu belirterek birleşimi açtı.Toplantı yeter sayısının olduğunun açıklanmasının ardından AK Partili milletvekilleri de Genel Kurul Salonu'ndaki yerlerine geçtiler. 

KİMİ SEÇİM ÇALIŞMALARINI YARIDA KESTİ, KİMİ HASTA YATAĞINDAN KALKIP GELDİ

CHP, MHP, BDP ve bazı bağımsız milletvekilleri oylama sırasında Genel Kurul Salonu'nda hazır bulundu. AK Partili milletvekilleri ise yoklamanın ardından genel kurul salonuna girdi. Genel kurul yeter sayısı bulunması için MHP'li Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu tedavisini yarıda keserek maske takarak genel kurul salonuna geldi.
CHP'li belediye başkan adayı milletvekilleri Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Batın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Üsküdar adayı İhsan Özkeles, Odunpazarı adayı Kazım Kurt da seçim çalışmalarını yarıda bırakarak genel kurul yoklamasına katıldı. Bu arada AK Parti'den 17 Aralık soruşturması sonrası istifa eden bağımsız milletvekilleri de yoklamada hazır bulundu. 

‘NÖBET’ TARTIŞMASI

4 eski bakanla ilgili fezlekelerin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut arasında 'nöbet' tartışması yaşandı. 

Vural, “Türkiye Büyük Millet Meclisini yönetmek üzere Meclis Başkanı nöbet çizelgesi hazırlar. Dolayısıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanacağı ilk gün Meral Akşener Hanımefendi nöbet çizelgesinde yer almıştı. Dolayısıyla, teamüllere göre nöbet çizelgesinde yer alan sayın Meclis başkan vekilinin bu oturumu yönetmesi lazım. Bu konuda doğrudan doğruya size tevdi edilmiş bir görev var mıdır? Varsa, Meclis Başkanının bu konuda görevlendirmesi var mı -çünkü daha öncekiler görevlendirmeyle oluyor- yoksa özel bir görevle mi çıktınız buraya?diye sordu.

Bunun üzerine Yakut, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul görüşmelerini yönetme görevi İç Tüzük'ün 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına aittir. Sayın Başkanın hazırladığı çizelgeyi,fotokopisini çekip gönderiyorum size.ödiye cevapladı.

TANSİYON YÜKSELDİ

4 eski bakanla ilgili fezlekelerin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda tansiyon bir anda yükseldi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, başkanlık sunuşunu okuttuğu sırada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural yerinden kalkarak başkanlık divanına yürüdü ve TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a tepki gösterdi.
Usül tartışması açılması gerektiğini belirten Vural, Yakut'a “Siz meclise müdahale ediyorsunuz. Siz darbecisiniz. Siz gayri meşru meclis başkanvekilisiniz. Saklanan dolarları gizleyemeyeceksiniz. Usul tartışması açacaksınız” diye bağırdı. Vural'ın yanına bazı muhalefet milletvekilleri de geldi. 
Tepkiler nedeniyle Yakut, usul tartışması açtı. Usul tartışması açılmasının ardından ilk sözü AK parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli söz aldı. Canikli, “Neyi tartışıyoruz, şimdi 4 eski bakanla ilgili bir takım fezlekeler var ve bir takım iddialar içeren dosyalar var. Şimdi TBMM'ne gönderiliyor. TBMM'ne gönderilirken bu soruşturma henüz bitmemiş bir soruşturma. İddianameye geçmemiş bir soruşturma. Hem Anayasamız açısından, hem de ceza muhakemeleri kanununa göre gizlidir. Bu bilgiler kesinlikle açıklanamaz ve verilemez. Bu bakanlarla ilgili soruşturma komisyonu kuralım. İlgili bakanlarda kendileri hakkında gerekli soruşturmanın yapılması için TBMM Başkanlığı'na kendileri başvurmuşlar. Daha ne istiyorsunuz . Hiç kimsenin bu bilgileri kapatmak, gizlemek gibi bir amacı yok. Zaten bu dosyadaki bilgiler hepinizin elinde var” dedi.
CHP Konya Milletvekili Faruk Bal, “Ortada bir durum var. Bu durum rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama gibi dinen haram, örfen ayıp, kanunen suç olan, delileri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir durum. Cumhuriyet Savcılığa soruşturma başlamıştır. Ortada suç örgütü var ve içinde 4 bakan var. Savcı soruşturmayı yürütürken bir takoza takılmıştır. Bu bakanların dokunulmazlı ile ilgilidir. Buradaki çalışmanın iki anlamı vardır. Soruşturmanın direksiyonunda TBMM vardır. Siz sayın başkan hiç duydunuz mu savcıdan gizlenebilir mi. Siz savcıdan ilindeki dosyanın gizliğini isteyen bir karar verdiniz. Ortada gayet açık ve nettir ki dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır ve bu bir haksızlıktır, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Siz vicdanınızda partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz” dedi.
Söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise şunları söyledi: “Soruşturma gizli bu fezlekeler okunmaz deriniz. Adalet Bakanlığı'nda TBMM'de bütün bürokratlar okur, sonra gider Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başta olmak üzere hepsi okur. Ama milletin iradesi söz konusu olunca, söz konusu milletvekilleri olunca okuyamaz. Kuzu okur, Kaplan okuyamaz dimi. Kaplana okutturmam derseniz bu tutumunuza yanlış deriz. Yolsuzlukla ilgili kamu vicdanı karşısında çırılçıplak olmak zorundasınız. “ CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise söz alarak şunları söyledi: "Sayın Canikli aslında şunu demek istiyor. 'Bunlar burada okunursa duman oluruz.' O nedenle elinden gelini yapıyor fezlekelerin okunmasını engellemek için. Başkanlığın bu günkü tutumu kara leke olarak yer alacaktır. Başkanlık bunlar gizli diyor. Bu gizliyse bürokratlardan da gizli olacak. İktidar hepsini biliyor, elinde incelediler o yüzden bilgiye sunmuyorlar." 
TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "CHP Grup Başkanvekillerinin verdiği genel görüşme açılmasına ilişkin önerge üzerinde hükümetimizin görüşlerini açıklamak üzere söz aldım. Genel görüşme önergesini incelediğimiz zaman bası hususların öne çıktığını görüyoruz. Birinci nokta bu fezlekelerin TBMM'ye ulaşıp, milletvekillerinin bilgisine sunulmasının, bir dizi idari işlemlerle engellendiği iddiası yapılmaktadır. Baktığınız zaman soruşturma kapsamında, sayın bakanlarla ilgili bir takım hususlar gündeme gelince, dosya Adalet Bakanlığı'na gönderiliyor. Bu tarihten sonra Adalet Bakanlığı bu dosyayı 26 gün sonra iade etmiştir, basında bir takım açıklamalar yapılmış 45 gün bakanlıkta bunun bekletildiğine ilişkin değerlendirme yapılmıştır. Bu gerçek dışıdır. Görevde bulunan veya görevden ayrılan başbakan ve bakanlar hakkında, bakanların görevleriyle ilgili olarak yapılan şikayet ve ihbarların ancak anayasanın 100'ncü maddesine göre işleme tabii tutulacağı, belirtilen şartlarda oluşmadan TBMM'ye intikal ettirileceğine dair yasal bir dayanak bulunmadığı, bu tür evrakın doğrudan TBMM Başkanlığı'na gönderilmesi hükmünü ifade ediyorum. Bakanlığın buradaki görevi sadece postacılıktır. Bu evrakın içerisine bakması mümkün değildir. Biz bunu iade ettik. Bakarsanız esasında cumhuriyet savcılığın yazısına, 2006'daki genelgeye atıf yaparak gönderiyor. Burada usule aykırı bir işlem yok. Biz geldiği gibi göndermiş olsaydık bu sefer de başka şeyler söylenecek. Niye onu yapmadınız, niye bunu yapmadınız? Bu tartışmaların bir faydası yok. Yürürlükteki mevzuata uygun mu değil mi? Bizim yaptığımız işlem doğrudur. Diğer bir husus bakın bakanlarla ilgili hususlarda Meclis'i harekete geçirme görevi savcılara ait değildir” dedi.
Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılacaksa, o zaman bu işlemi yapmanın yolu, anayasa açıkça ifade ediyor, milletvekillerinin 10'da birinin yazılı müracaatıyla, soruşturma komisyonu kurulabilir. O zaman yol belli. Savcıların yazısı değil. Milletvekillerinin kararıyla bu ancak mümkün olabilir. CHP bu önergeyi bugüne kadar verebilirdi. Ben şimdi soruyorum.17 Aralıkta gündeme gelen tartışma çerçevesinde, TBMM Meclis soruşturmasına ilişkin önergeyi verebilirken, 3 ayı geçti, neden bugüne kadar vermediniz?


OKTAY VURAL : BUGÜN MECLİS BAŞKANLIĞI MİLLETİN EGEMENLİĞİNİ KISITLAMIŞTIR



MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural beraberindeki çok sayıda MHP'li milletvekili ile TBMM Genel Kurulu Salonu'ndan çıktı ve basın toplantısı düzenledi.

Vural, 19 Mart'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kara günü olduğunu belirterek, milletvekillerine Anayasa ve İç tüzükle verilen haklarının gasp edildiğini söyledi.

Vural, 4 eski bakanla ilgili tezkerelere değindi. Vural, "Milletvekillerimizden saklanan dosyalar meclis bürokratlarının, çoğunluk iradesinin incelemesine açılmıştır. Bugün milletvekillerimiz Cumhuriyet Savcılığı'nın TBMM'ye gönderdiği ve Anayasa gereği kendisine tevdi edilen görevi yapması engellenmiştir. TBMM haram para aklayan İranlı ajanın rüşvet ağına batmış, bakanları hakkındaki iddiaları milletten ve milletvekillerinden saklanıyor. Bu tablo Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kılavuzlarının yönetiminin bizatihi bu yolsuzluk soruşturması içine gömüldüğünü ortaya koymuştur. Bu bakımdan milletimize şikayet ediyoruz. Bugün milletin makamlara taşıdıklarının sahip olduğu yetkilerle haram para aklayan Reza'dan rüşvet alması ile ilgili eylemler ve haklarındaki suçlamalar milletvekillerinden ve milletten saklandı. Milletvekilleri olarak Türkiye büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın milletvekillerimizin bu konudaki egemenliğini ve iradesini kısıtlayan, yok sayan iradesini bizatihi millete hakaret olarak görüyoruz. Bugün Meclis Başkanlığı milletin egemenliğini kısıtlamıştır" dedi.

Vural,sözlerini şöyle sürdürdü: "Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz, yargının çalışması, Meclis soruşturması sürecinin devam etmesi gerektiği ve Yüce Divan'da bu yargılama sürecinin önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bakımdan milletvekilleri olarak bu süreç içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'ndan bu dosyaları inceleme ve tetkik etmek üzere yazılı olarak müracaatlarımızı yapacağız. Milletvekillerinin bu şekilde görevlerini yapamaz hale getirmesi darbeci Evren Paşa'nın darbesinden başka bir anlam taşımamaktadır."


TBMM GENEL KURULU 8 NİSAN'A KADAR ÇALIŞMAYACAK



TBMM Genel Kurulu'nda konuşmalarından ardından Adalet ve Kalkınma Partisi meclisin 8 Nisan Salı gününe kadar tatil edilmesine ilişkin grup önerisi kabul edildi TBMM Başkanı Sadık Yakut, birleşimi 8 Nisan Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.

Yorumlar