MEB'in uyarısına rağmen mitinglere öğrenci gönderilmiş

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir yazıyla, devlet okullarında öğretmen ve okul yöneticilerinin siyasi yorum ve yönlendirme yapmamaları, öğrencilerin siyasi faaliyetlerden uzak tutulması, mitinglere götürülmemesi konusunda uyardığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
MEB'in uyarısına rağmen mitinglere öğrenci gönderilmiş

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir yazıyla, devlet okullarında öğretmen ve okul yöneticilerinin siyasi yorum ve yönlendirme yapmamaları, öğrencilerin siyasi faaliyetlerden uzak tutulması, mitinglere götürülmemesi konusunda uyardığı ortaya çıktı. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, okullarda eğitimin sağlıklı, amacına uygun şekilde yürütülmesi istenirken, olumsuz faaliyetlerde bulunanlar ile görevini aksatanlar hakkında işlem yapılması gerektiği belirtiliyor. Ancak 18 Mart 2014 tarihinde valilik ve il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazısına rağmen bakanlığın bu uyarısının resmi okullarda dikkate alınmaması dikkat çekti. MEB’in bu yazısına rağmen, dün başta AK Parti’nin Konya olmak üzere son günlerde birçok il de yaptığı mitinglerine otobüslerle öğrenci götürülmesi, bazı okullarda derslere ara verilirken, bazılarını da tatil edilmesi dikkat çekti. Bu tür faaliyetlerin MEB’ce yasaklanmasına rağmen yine AK Parti mitingine bu öğrencilerin belediye otobüsleriyle taşınması gözlerden kaçmadı.

Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 18 Mart 2014 tarihinde bir yazı yazarak İl Valilikleri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdi. Genel Müdür Vekili Funda Kocabıyık imzalı “Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri” başlığıyla gönderilen yazı da devlet okullarında siyaset yapılmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu konu da il yetkililerine görevler düştüğünün anlatıldığı yazıda, “ Eğitim kurumlarımızın belirtilen yasal dayanaklar çerçevesinde amacına uygun olarak eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesinde başta mülki idari amirleri olmak üzere il ve ilçe yöneticileri, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve velilerimize büyük sorumluluklar düşmektedir.” deniliyor.

“ÖĞRENCİLERİMİZ SİYASİ FAALİYETLERDEN UZAK TUTULMALI”

Öğrencilerin siyasi faaliyetlerden uzak tutulması gerektiğinin vurgulandığı yazı da, şu ifadeler yer alıyor: “Son günlerde basın yayın organlarında eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkileyebilecek siyasi mahiyetli faaliyetlere yönelik haberlere rastlanılmaktadır. Bu süreçte öğrencilerimizin olası olumsuz faaliyetlerden uzak tutularak yönetici ve öğretmenlerimizin daha hassas davranmaları önem arz etmektedir.”

“OKULDA SİYASİ FAALİYETTE BULUNUP GÖREVİNİ KÖTÜYE MULLANANLAR HAKKINDA GEREKLİ ÖNLEM ALINMALI”

Bu öğrencileri siyasi faaliyetlere sürükleyenler ve görevini aksatanlar hakkında gerekli önlemlerin alınmasının istendiği yazı da, “Bu itibarla, ilimizde bulunan resmi ilköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim faaliyetlerinin amacına uygun ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını, siyasi yorum ve yönlendirme muhtevalı olumsuz faaliyetlerde bulunanlar ile görevini aksatanlar hakkında gerekli önlemlerin alınmasını rica ederim.” ifadesi kullanılıyor.

Bu arada, Eskişehir’de Gezi Eylemlerine katılanlar öğretmenlerin belirlenerek haklarında işlem yapılmamasına rağmen yerel seçimler öncesi öğretmen ve öğrencilerin MEB tarafından siyaset yapmamaları konusunda uyarılması dikkat çekti. Oluşturulan komisyon tarafından, Gezi Eylemleri sırasında kentte görev yapan 560 öğretmenin, okula gitmeyerek dersleri boykot ettiği, sosyal paylaşım sitelerinden öğrencileri yönlendirerek eylemlere gitmelerini sağladıkları tespit edildi. Ancak bu tespitlere rağmen bu 560 öğretmen ile ilgili, ne valilik ne de milli eğitim tarafından idari ve hukuki hiçbir işlem yapılmadı. Fakat bu rağmen 17 Aralık 2013 tarihindeki yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen ve okul idarecilerinin siyaset yapmamaları konusunda uyarması ve bu kişilerin belirlenmesi konusunda haklarında cezai işlemin yapılacağının belirtilmesi dikkat çekti.

“ÖĞRETMEN VE OKUL İDARECİLERİN SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNE SIKI TAKİP”

Öte yandan, Eskişehir’de eğitim camiasında çalışanların sosyal paylaşım sitelerinin savcılık, polis ve il milli eğitim müdürlüklerince takibe alındığı belirtildi. Bununla ilgili bir ekibin oluşturulduğu ve öğretmen ve okul idarecilerinin sosyal paylaşım sitesi üzerindeki adreslerinin takibe alındığı, buradan neler yazıp yazmadıkları veya neler paylaştıklarının takip edildiği belirtildi. Bu bağlamda, sosyal paylaşım sitelerindeki adresleri takip edilen bazı öğretmen ve idarecilerin uyarıldığı ve dikkatli olmalarının istendiği kaydedildi.

CİHAN

Yorumlar