MEB norm kadrosuna ‘kampüs müdür’ünü de ekledi

Milli Eğitim Bakanlığı, okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yönetmelikte yeni düzenlemeler yapacak.

Google Haberlere Abone ol
MEB norm kadrosuna ‘kampüs müdür’ünü de ekledi

Milli Eğitim Bakanlığı, okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerinin norm kadrolarına ilişkin yönetmelikte yeni düzenlemeler yapacak. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelik taslağında ilk kez eğitim kampüslerine de yer verildi. Aynı binayı kullanan okullara bir müdür normu verilecek. Okul türü farklı ise ‘kampüs müdürü’ atanacak. Böylece ilk defa norm yönetmeliğine kampüs müdürü unvanı girmiş oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı, Bakanlığa Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik Taslağı’nı hazırladı. Taslakta, bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları ile diğer eğitim kurumlarının öğretmen ve yönetici norm kadro sayılarına ilişkin esas ve usuller belirlendi. Taslakta ilk birden fazla okul türünün aynı kampüste yer aldığı eğitim kurumlarına ‘eğitim kampüsü’ olarak tanımlandı.

Kapsama dahil okul ve kurumların her biri için bir müdür norm kadrosu verilecek. Aynı binayı kullanan bütün okullara da bir müdür normu verilecek. Birden fazla okul türünün aynı kampüste yer aldığı Eğitim kampüsleri için bir ‘Eğitim Kampüs Müdürü’ görevlendirilecek. Ancak birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullara müdür norm kadrosu verilmeyecek.

Öğrenci sayısı 500 ve daha fazla olan liselere, müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarına bir müdür başyardımcısı norm kadrosu ayrılacak. Birden fazla okul ve kurumun bir müdüre bağlı olarak örgütlendiği kurumlar için ise sadece bir müdür başyardımcısı görevlendirilecek.

Anaokullarında öğrenci sayısı 100- 201'e kadar 1, 201 ve daha fazlası 2 müdür yardımcısı görev yapacak. İlkokullarda öğrenci sayısı 150-501'e kadar 1, 501 - 1001'e kadar 2, 1001-2001'e kadar 3, 2001 ve daha fazla 4 müdür yardımcısı bulunacak. Ortaokullarda öğrenci sayısı 401'e kadar 1, 401 - 1001'e kadar 2, 1001-1601'e kadar 3, 1601 ve daha fazla 4, ortaöğretim okullarında öğrenci sayısı 401'e kadar 1, 401 - 1001'e kadar 2, 1001-1601'e kadar 3, 1601 ve daha fazla 4 müdür yardımcısı olacak. Özel Eğitim okul ve kurumlarında ise öğrenci sayısı 51'e kadar 1, 51- 126'ya kadar 2 ve sonra gelen her 150 öğrenci için 1 müdür yardımcısı görev yapacak.

Rehberlik ve araştırma merkezlerinin görev alanlarına giren il veya ilçenin nüfus sayısı 600 bine kadar 1, 600 bin 1 ve daha fazla 2 müdür yardımcısı norm kadrosu verilecek. Çocuk sayısı 10'dan az, 20'den fazla olmamak üzere anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında oluşturulan her grup için bir okul öncesi öğretmen norm kadrosu verilecek. Ancak, her bir grubun azami çocuk sayısı dolmadan yeni grup açılamayacak. Tek ana sınıfı ve uygulama sınıfından oluşan sınıflarda çocuk sayısı en fazla 25' e kadar yükseltilebilecek. Özel eğitim kapsamında açılan anaokulu ve ana sınıflarında çocuk sayısı 7'ye kadar 1, 7-13'e kadar 2, 13-19'a kadar 3 öğretmen norm kadrosu verilir. İşitme ve görme engelliler hariç diğer engel gruplarında bu sayı bir misli artırılacak.

300 ÖĞRENCİSİ BULUNAN İLKOKULA REHBER ÖĞRETMEN ATANACAK

Rehberlik ve araştırma merkezleri için merkezin görev alanına giren il veya ilçenin nüfusu 200 bine kadar olan yerlerde 8, sonra gelen her 50 bin nüfus için 1 rehber öğretmen norm kadrosu verilecek. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda artan nüfusun en az 25 bin olması halinde bir rehber öğretmen norm kadrosu daha verilecek. Okul rehberlik servisleri için şu kriterler belirlendi: “Özel eğitim okul ve kurumlarından öğrenci sayısı 25 ve daha fazla olanların her birine 1, İlkokullarda öğrenci sayısı 300, Orta okullarda öğrenci sayısı 200 ve daha fazla olanların her birine 1, Orta öğretim kurumlarından öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1, Yatılı veya pansiyonlu okulların öğrenci sayılarına bakılmaksızın her birine 1, İlçe merkezindeki ilk ve orta öğretim kurumlarında öğrenci sayısının yetersiz olması nedeniyle rehber öğretmen norm kadrosu verilememesi halinde öğrenci sayısı en fazla olan eğitim kurumuna 1, Pansiyonlu mesleki eğitim merkezlerine 1, Özel eğitim kurumlarında öğrenci sayısının 100 ve 100'ün katlarına, diğerlerinde ise 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında 1 rehber öğretmen norm kadrosu verilir.”
Okul ve kurumların norm kadro sayılarının yönetmelikte yer alan norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde, bu değişikliğe konu olan okul ve kurumların norm kadro sayıları Nisan - Ekim aylarında yapılacak. Yeni okul, kurum yapılması veya mevcut kurumlarda yeni derslik açılması halinde, bu okul ve kurumların norm kadroları Nisan-Ekim ayları beklenmeksizin belirlenecek. Bakanlık gerek gördüğü durumlarda bu aylar dışında da okul ve kurumların norm kadro sayılarını yeniden belirleyebilecek.
CİHAN

Yorumlar