Mavi Kartlılara borçlanma ile emeklilik hakkı

TBMM sevk edilen İş Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, yurt dışında yaşayan ve izinli olarak vatandaşlıktan çıkarılan Mavi Kartlılar için borçlanma ile emeklilik hakkı tanınıyor....

Google Haberlere Abone ol
Mavi Kartlılara borçlanma ile emeklilik hakkı

TBMM sevk edilen İş Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, yurt dışında yaşayan ve izinli olarak vatandaşlıktan çıkarılan Mavi Kartlılar için borçlanma ile emeklilik hakkı tanınıyor.

Meclis’e sevk edilen kanun tasarısında değişikliğin amacı “Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri 3201 sayılı Kanuna göre borçlanmalarına imkan tanınması” şeklinde yer alıyor.

Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun'un birinci maddesi aşağıdaki şekilde değiştiriliyor:

“Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir.”

Yaklaşık bir milyon mavi kart sahibine, yargı yoluyla yurt dışı borçlanma imkânı veriliyordu. Avrupa ülkelerinde yaşayıp da yaşadıkları ülke vatandaşlığına geçmek isteyenlere Türkiye, izinli olarak vatandaşlıktan çıkma hakkı verdi. Bu kişilere, mavi kart denilen bir kart verildi. Vatandaşlıktan izinle çıkarılan bu kişilerin pasaport ve nüfus cüzdanları iptal edilirken, kendilerine verilen mavi kart sayesinde Türkiye’de ikamet, seyahat ve çalışma gibi haklardan yararlanabiliyorlar. Mavi kart sahibi kişiler, tıpkı diğer Türk vatandaşlarında olduğu gibi yurt dışı borçlanma başvurusu yaparak emekli olmak istiyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilk etapta geri çevirdiği bu talep, yargı yoluyla mavi kart sahiplerine veriliyor. Mahkemeler, emsal teşkil eden çok sayıda kararda mavi kart sahiplerinin normal Türk vatandaşı gibi yurt dışı borçlanması yapıp emekli olabileceğine karar verdi.

CİHAN

Yorumlar