Masa başında çalışanları bekleyen bir tehlike de kıl dönmesi

Uzmanlar, masa başında çalışanları bekleyen iskelet hastalıklarının yanında farklı risklere de dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Masa başında çalışanları bekleyen bir tehlike de kıl dönmesi

Uzmanlar, masa başında çalışanları bekleyen iskelet hastalıklarının yanında farklı risklere de dikkat çekiyor. Kalçalar arasındaki olukta deriye gömülü kıllara karşı oluşan reaksiyondan kaynaklanan kıl dönmesinin de uzun süre oturanları bekleyen tehlike olduğu ifade ediliyor.

Kıl dönmesi belirtileri ve tedavi süreci ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Akın Demir, şunları söyledi: "Deri altında toplanan kılların etrafında vücudun verdiği tepki sonucu bir kapsül meydana gelir. Bu kapsül küçük tünelcikler yoluyla ciltte görülen deliklere açılır. Bazen bu deliklerden dışa doğru uzanan kıl yumakları görülür. Kıl dönmesi erkeklerde kadınlardan daha sık görülür ve çoğunlukla ergenlikle 40 yaş arasında oluşur. Kıl dönmesi hastalığına en çok uzun süre ve yanlış oturma pozisyonu yol açar. Özellikle masa başı çalışanları, uzun süre bilgisayar başından kalkmayanlar, araç sürücüleri ve gençler de hormonal değişiklikler nedeniyle kıl dönmesi riski altındadır. Ayrıca şişman kişilerde, vücut kılları kalın ve sert olanlarda daha sık görülmektedir."

Demir, kıl dönmesi belirtilerinin, kalçalar arasındaki olukta küçük bir veya birden çok delikle, büyük ağrılı bir şişlik olarak değiştiğini anımsatarak, "Sıklıkla bu deliklerden berrak, bulanık veya kanlı olabilen sıvı boşalır. Eğer iltihaplanma olursa kırmızı, hassas bir hal alır, içinden kötü kokulu bir irin boşalır. Enfeksiyon, ateş, keyifsizlik veya bulantıya da neden olabilir. Ağrılı dönemlerde hastalar kalçalarının üzerine oturmakta zorluk çekerler." dedi.

KIL DÖNMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

"Tedavi, hastalığın ortaya çıkış şekli ile bağlantılıdır” diyen Demir, şu bilgileri verdi: "Akut kıl dönmesi abselerinde kabarık cilt üzerine yapılacak kesi ile irinin boşaltılması gerekir. Kronik veya yinelenen hastalığın ameliyatla tedavi edilmesi gerekir. En basit yöntem hastalıklı bölgenin kesilip çıkarılmasını içerir. Daha geniş çaplı ameliyatlar daha uzun iyileşme sürelerini gerektirir. Nüks oranı yüzde1-2 olduğu için günümüzde artık doku kaydırma yöntemi denilen plastik cerrahi yöntemlerle daha konforlu ameliyatlar yapılmaktadır."
CİHAN

Yorumlar