Marmaris’in kadın balıkçılarına plaket

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 30 yıldır balıkçılık yapan kadın balıkçılara plaket verildi.

Google Haberlere Abone ol
Marmaris’in kadın balıkçılarına plaket

Muğla’nın Marmaris ilçesinde 30 yıldır balıkçılık yapan kadın balıkçılara plaket verildi. Akdeniz Koruma Derneği tarafından tespit edilen 70 kadın balıkçıya da eğitim ve teçhizat yardımı yapıldı.

Bozburun yarımadalarında sayıları 100'ü bulan kadın balıkçılar, mesleklerine devam edebilmeleri için yürütülen proje kapsamında, Akdeniz Koruma Derneği tarafından Marmaris'in Bozburun beldesinde, Datça-Bozburun Yarımadasındaki kadın balıkçılar için eğitim düzenlendi. Eğitim programında 70 balıkçı kadın katılırken, Ege Üniversitesinden gelen akademisyenler sunumlar yaptı. Eğitimin ardından balıkçılıkta 30 yılını doldurmuş kadınlara plaket verildi. Ayrıca katılımcılara ihtiyaç duydukları olta takımı, balıkçı elbisesi gibi ekipmanlar hediye edildi. Eğitimde, balık tutarken karşılaşılabilecek sıkıntılar, zararlı balık çeşitleri, balık tutma teknikerinin yanı sıra finansman sıkıntısını karşılamak üzere Türkiye İsraf Önleme Vakfı’nın mikro kredi konusunda bilgilendirmeye de yer verildi.
Proje yürütücüsü, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Huriye Göncüoğlu, Datça – Bozburun yarımadasında yürüttükleri proje kapsamında 100’e yakın kadın balıkçıya ulaştıklarını belirterek, “ Datça - Bozburun yarımadasında 70 kadar kadın balıkçının bir fiil denize çıktığını öğrendik. Onlarla birlikte teknelerinde vakit geçirdik, sorunları dinledik dertleştik, sorunlarını çözmeye çalıştık. Onların isteği doğrultusunda bir eğitim programı ve ekipman desteği hazırlandı. Bu saye de kadınların mesleğe devamlılığını sağlamak, onların sesi olmak, onların varlığını kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Onlar 30 – 40 yıldan beri denizcilik mesleğine, balıkçılığa emek vermiş kadınlar. Onları bir nebze de olsa gülümsetmek, onların hal hatırını sormak. Biz onların dertlerine bir nebzede olsa derman olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Yaklaşık 40 yıldır balıkçılık yapan Bozburunlu kadın balıkçıların en büyük çıkmazları olan denizlerde balıkların azalması. Balıkçı kadınlar balıkların azalmasının sebebi olarak büyük balıkçı gemilerini ve trolle balık avlanmasını gösteriyor. Ancak ne kadar zor olsa da Kadın balıkçılar mesleklerini sevdiklerini ifade ediyorlar.

Proje, GEF Küçük Destek Programı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile UNDP tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi tarafından desteklenmekte.
CİHAN

Yorumlar