Mardin'de ilk tarım fuarı açıldı

Mardin'de ilk kez düzenlenen "Mezopotamya Bölgesel Tarım Ekipmanları ve Gıda Hayvancılık Fuarı" düzenlenen törenle açıldı. Mova Park’ta açılan fuarda tarım makineleri, tohum, sulama ekipmanları, gübre, ilaçlama, gıda ve gıda makineleri,...

Google Haberlere Abone ol
Mardin'de ilk tarım fuarı açıldı

Mardin'de ilk kez düzenlenen "Mezopotamya Bölgesel Tarım Ekipmanları ve Gıda Hayvancılık Fuarı" düzenlenen törenle açıldı. Mova Park’ta açılan fuarda tarım makineleri, tohum, sulama ekipmanları, gübre, ilaçlama, gıda ve gıda makineleri, bankalar, proje şirketleri, sektör ile ilgili kurum ve kuruluşlar oluşan 125 firma stant açtı.

Fuarın açılışına Tarım Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, merkez ve ilçe belediye başkanı, STK başkanları, oda başkanları, K.Irak, Suriye ve Gürcistan’dan olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılış töreninde konuşan Vali Cengiz, Mardin’in ana dili sevgi olduğunu belirterek, şehrin sadece tarımsal alanda değil, sanayide ve turizm de de faaliyet gösterdiğini söyledi. Mardin Mezopotamya ovasının altın halkası olduğunu belirten Cengiz, ”İnşallah el birliği ile çalışmaya devam edeceğiz. Suriye’de savaş bittikten sonra Mardin’i büyük fırsatlar bekliyoruz. Bu fuarın kalıcı olmasını istiyoruz.” dedi.

MARDİN’E 1.1 KATRİLYON HİBE DESTEĞİ SAĞLADIK

Daha sonra kürsüye gelen Tarım Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir dönüşüm yaşadığına dikkat çekti. Arzu, ”Şuan 150 milyar dolar üzerinde bir ihracat yapıyoruz. Bugün Avrupa’da birinci, Dünya’da tarım alanında 7. sırada yer alıyoruz. Mardin’e 1.1 katrilyon hibe desteği sağladık. Biz, Mardin’e pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz. Karşılıksız hibe desteği sağlıyoruz. En çok bu desteği alan il Mardin’dir. Şu an kadar 70 proje aldı. 60 milyon TL’den 30 milyar TL kredi sağlandı.” ifadelerini kullandı.

Mardin’in Ortadoğu’da önemli bir kent olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin'in Ortadoğu’nun gelişmesinde önemli bir rol oynayacak bir kent konumuna geldiğini ifade etti. Suriye’de bir savaş yaşandığına dikkat çeken Türk şöyle konuştu: ”Savaşın sona ermesiyle birlikte Mardin, Suriye’nin inşasında önemli bir rol oynayacaktır. Mardin Suriye ile 157 km sınırı var. Bu savaş bittiği zaman Mardin Suriye imarında ciddi bir katkı sağlayacaktır. Ben buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Mardin geleceği parlak bir kenttir. Burada yapılacak yatırımlar İstanbul’dan daha çok kar getirecektir.” şeklinde konuştu.

Daha sonra törende söz alan Irak Kürdistan’ı Eski Tarım Bakanı Seyda Cemil, fuara gelmesinin sebebini, ziraat alanında gelişen teknolojiyi Irak Bölgesi’ne götürmek olduğunu ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından protokoldeki heyet fuarda sergilenen ürünleri, stantları gezdi. MAGROTEX'014 Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı 2 gün boyunca ziyaretçilere açık olacağı belirtildi. CİHAN

Yorumlar