Mardin Kalesi'nde restorasyon ve arkeolojik kazılar başlıyor

Binlerce yıllık geçmişe sahip Mardin Kalesi'ni turizme kazandırması çalışmaları devam ediyor. Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve en son 3. Selim döneminde kısmen onarılan kale 218 yıl aradan sonra ilk defa yenileme...

Google Haberlere Abone ol
Mardin Kalesi'nde restorasyon ve arkeolojik kazılar başlıyor

Binlerce yıllık geçmişe sahip Mardin Kalesi'ni turizme kazandırması çalışmaları devam ediyor. Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve en son 3. Selim döneminde kısmen onarılan kale 218 yıl aradan sonra ilk defa yenileme kapsamına alındı. Kale için yüklenici firma İtalya’dan özel olarak getirdiği çelik bariyerleri, kale etrafında monte etmeye başladı. 1085 rakımlı kalede arkeolojik kazıların ardından kaya ıslah çalışmaları yapılacak. Ayrıca, kale içinde bulunan Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi cami de yeniden restore edilerek ibadete kazandırılacak.

Mardin Müzesi İl Müdürü Nihat Erdoğan, kalenin 218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon çalışması başlatıldığını söyledi.

Dünyanın en büyük kalesi olan kartal kalesini turizme kazandırmak için kaleye özel ilgi gösterdiklerini belirten Erdoğan, Önümüzdeki günlerde kale için özel bir arkeolojik kazı çalışmalarını başlatacağız. Kazı için şu anda özel izin aldık. Hava Radar Komutanlığı ile protokol imzalandı. Mardinlilerin 60 yıllık kaleye çıkma hayali gerçekleşiyor.” dedi

Tarihte fethedilmeyen tek kale olarak adını yazdıran Mardin Kalesi'nin restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmasını 2 yılda bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, "Çalışmaların hızlı bir şekilde bitirilmesi ve kalenin bir an önce turizme açılması için gerekli talimatlar verildi. Restorasyon çalışması ile birlikte kale içinde bulunan Artuklu Hükümdarlığı döneminden kalma yaklaşık 900 yıllık tarihi camiyi yeniden halkın ibadetine açmayı hedefliyoruz. Kaledeki kilise, cami, saraylar ortaya çıkarılacak ve turizme kazandırılacak. Mardin Kalesi'nin ne kadar önemli bir yere, bir yapıya sahip olduğunu, insanlar kaleye çıkınca daha iyi anlayacak. Bunun için mimarlarımız, teknik ekibimiz kalede gerekli çalışmaları başlattı. Mardinlilerin, artık özlem duydukları kaleye en kısa zamanda kavuşacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar