Mantar zehirlenmesini önlemek için kültür mantarını tüketin

Yağışların artmasıyla birlikte doğada yetişen mantarlar da çoğalmaya başladı. Bilinçsizce toplanarak yenilen mantarlardan dolayı zehirlenmeler de son günlerde arttı. Uzmanlar, doğada kendiliğinden yetişen, türü bilinmeyen mantarların...

Google Haberlere Abone ol
Mantar zehirlenmesini önlemek için kültür mantarını tüketin

Yağışların artmasıyla birlikte doğada yetişen mantarlar da çoğalmaya başladı. Bilinçsizce toplanarak yenilen mantarlardan dolayı zehirlenmeler de son günlerde arttı. Uzmanlar, doğada kendiliğinden yetişen, türü bilinmeyen mantarların kesinlikle yenilmemesini öneriyor. Uzmanlar, zehirlenmemek için doğada yetişen mantar yerine kültür mantarının tüketilmesini tavsiye ediyor.

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Ece Tekin, mantarın sıkça kullanılan besinlerden olduğunu, ancak etle aynı besleyici özelliğe sahip olmadığını ifade etti. Doğada kendiliğinden yetişen, türü bilinmeyen mantarların tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Tekin, "Bunlar zehirli olabilir. Mantar zehirlenmesi, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir." diye konuştu.

"ZEHİRLENME BELİRTİLERİ DEĞİŞİR"

Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini aktaran Tekin, şöyle konuştu: "Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonunda koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir."

"MANTAR İLE İLGİLİ BİRÇOK ŞEY YANLIŞ BİLİNİYOR"

Mantar konusunda halk arasında doğru bilinen bir çok şeyin yanlış olduğunun altını çizen Tekin, "Pişirilen mantarda zehrin yok olmadığı, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehrinin alınmadığı, mantarlar koparıldığında oluşan renk değişikliği mantarın zehirsiz olduğunu göstermediği unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

"MANTAR ZEHİRLENMELERİ ÇOK BASİT ÖNLENEBİLİR"

Mantar zehirlenmelerinin çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olduğunu kaydeden Tekin, zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesi gerektiğini aktardı.

CİHAN

Yorumlar