Manisa Valiliği'nden rahatlatan radyasyon açıklaması

Manisa’nın Köprübaşı ilçesindeki eski uranyum madeninin yaydığı radyoaktif kirliliğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen izleme değerlerinin altında çıktığı bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Manisa Valiliği'nden rahatlatan radyasyon açıklaması

Manisa’nın Köprübaşı ilçesindeki eski uranyum madeninin yaydığı radyoaktif kirliliğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen izleme değerlerinin altında çıktığı bildirildi.

Manisa Valiliği'nden yapılan açıklamada, Kasar köyü yakınlarındaki eski maden sahasında lokal olarak ortalama doğal radyasyon seviyesinden yüksek değerler olduğu yönünde bazı basın organlarında haberler yer aldığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: "Bunun üzerine 21 Ocak'ta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince gerekli ölçümler yapılarak alınan ölçüler, değerlendirilmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'na gönderilmiş ve yerinde inceleme yapılması için TAEK'ten ekip istenmişti. 24 Ocak'ta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, TAEK ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü uzman ekiplerinden oluşan bir heyet tarafından bölgede su, bitki ve toprak numuneler alınarak, TAEK'a bağlı laboratuvarlarda gerekli analizler yapılmış ve analiz sonuçları TAEK'in resmi internet sitesinden kamuoyuna duyurulmuştu. Alınan su numunelerinin radyoaktivite değerleri, WHO tarafından tavsiye edilen izleme değerlerinin altında olup 17 Şubat 2005 Tarih ve 25730 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik'te belirlenen içme suları için belirtilen standartları karşılamaktadır.”

Açıklamada ayrıca bitki numunelerinin tahlil sonuçlarının da Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi'nin raporunda verilen, diğer ülkelerde yapraklı bitkilerde gözlenen aktivite değerleri aralığında olduğu belirtildi. Bu bitkilerin tüketilmesinin kısıtlanmasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı da ifade edilen açıklamada, “Kasar, Topallı ve Tomaşa sektörlerinde, topraktan ve uranyum cevherinin yüzeye en yakın olduğu ve mostralık olarak tabir edilen yerlerden alınan numunelerdeki değerler, uranyum cevherinin olduğu bölgelerde zaten beklenen değerlerdir. Diğer ülkelerde de yerleşim yerlerinin bulunduğu benzer bölgeler bulunmaktadır.” denildi. Köprübaşı'na 27 Şubat 2014'te bir RESA istasyonu kurulduğu ve bu istasyondan alınan verilerin TAEK'in internet sayfasından yayınlanmaya başlandığı da belirtildi: “Yapılan ölçüm ve analizler sonucunda, bölgede su kullanımı ve üretilen gıdaların tüketimi açısından herhangi bir önlem alınmasının gerekmediği değerlendirilmektedir.” CİHAN

Yorumlar