Manisa Spil Dağı'nda 13 endemik tür tespit edildi

Manisa'da bilimadamları, Spil Dağı Milli Parkı'nda yaptıkları çalışmalarda endemik özelliklerinden dolayı tespit ettikleri beş familyadan oluşan 13 türü, Latince "Spi"l sözcüğünü kullanarak isimlendirdi. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ)...

Google Haberlere Abone ol
Manisa Spil Dağı'nda 13 endemik tür tespit edildi

Manisa'da bilimadamları, Spil Dağı Milli Parkı'nda yaptıkları çalışmalarda endemik özelliklerinden dolayı tespit ettikleri beş familyadan oluşan 13 türü, Latince "Spi"l sözcüğünü kullanarak isimlendirdi. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Candan’ın çalışmalarıyla 13 endemik türe yeni bir tane daha eklendi. Candan, bir safran türü olan crocus chrysanthus ile ilgili çalışmaları sonucu bulduğu yedi yeni alt türden biri olan ve Spil Dağı’nda yer alan bu alt türü, "crocus chrysanthus subsp. sipyleus" şeklinde isimlendirerek, Spil Dağı’nı bütün dünyaya tanıttı.

Doğu Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, yaptığı açıklamada Spil'de safran bitkisinin alt türünün bulunduğunu söyledi. Spil Dağı Milli Parkı'na Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın çok önem verdiğini belirten, burasının Türkiye’deki 40 parktan biri olduğunu kaydetti. Spil Dağı'nın endemik bitki türleri bakımından çok zengin olduğunu ifade eden Bayrak, bu zenginliğin her geçen yıl artarak devam ettiğini söyledi: “Bugün burada bu zenginliğimize bir halka daha ekliyoruz. Doç. Dr. Feyza Candan, yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda Spil Dağı’nda yeni bir alt tür tespit etti. Manisa’nın lalesiyle ünlü Spil Dağı, safran bitkisiyle bir kez daha ön plana çıktı. Dolayısıyla Manisa’nın turizmde, bilimde, araştırmalarda ne kadar önemli olduğunu, ne kadar önemli çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Bundan dolayı başta Doç. Dr. Feyza Candan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Bu çalışmanın dünya literatürüne girdiğini kaydeden Bölge Müdürü Bayrak, safranın çok kıymetli bir tür olduğunun altını çizerek, Spil Dağı Milli Parkı’nda bulunmuş olmasının önemini vurguladı. Spil Dağı’nda 13 endemik bitki türü bulunduğunu, bununla birlikte bu sayının 14’e çıktığını dile getirerek, “Bütün endemik bitki türlerinin Spil ismiyle anılıyor olması bizler için çok önemli.” diye konuştu.

Spil Dağı Milli Parkı'nda, üstyapı çerçevesinde idare ziyaretçi merkezi ve araştırma enstitüsü kurulduğunu kaydeden Rahmi Bayrak, amaçlarının bu tür çalışmalara destek olduğunu, daha enstitü bitirilmeden ilk çalışmaların yapıldığını söyledi. Bu merkezde akademisyenlerin Spil'le ilgili her türlü çalışmayı yapabileceğini belirterek, “Spil’deki bütün bitkileri, gelen ziyaretçilere orada tanıtma imkanımız olacak. Ayrıca oraya bir botanik bahçesi düzenlemesi yapacağız, burada endemik bitki türlerini sergileyeceğiz. Kısa zamanda Spil Dağı Milli Parkı’nda bir botanik bahçesini hayata geçireceğiz." dedi.

Bitkilerle ilgili önemli uyarılarda da bulunan Bayrak, “Spil Dağı Mili Parkı’nı ziyaret eden vatandaşlarımız, bitkilere zarar vermesinler. Endemik bit türlerine mutlaka ama mutlaka dokunmasınlar. Bitkileri yerlerinden sökmesinler. Onlara sadece karşıdan baksınlar, çünkü o bitkiler, o canlar sadece doğaya ait. Bitkileri yerinden sökmek, yasak ve suç kapsamına giriyor. Dolayısıyla bu konuda hassasiyet göstersinler, zarar verenleri de uyarsınlar. Bu bitkileri yerinde korumak zorundayız.” şeklinde konuştu.

Manisa’nın ve Spil’in isminin bütün dünyada duyurulmasını istediğini kaydeden Doç. Dr. Candan ise üzerinde çalıştığı safran bitkisine "Spil" ismini verdiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar