Manavgat'ta 750 bin ton portakal dalında alıcı bekliyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde narenciye yetiştiricisi bu sene ürettiği portakala alıcı bulamadığı için ürününü ağaç üstünde çürümeye bıraktı. Yetiştirici, ürününe alıcı bulunamamasının sebebini portakala ihracat kapılarının...

Google Haberlere Abone ol
Manavgat'ta 750 bin ton portakal dalında alıcı bekliyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde narenciye yetiştiricisi bu sene ürettiği portakala alıcı bulamadığı için ürününü ağaç üstünde çürümeye bıraktı.

Yetiştirici, ürününe alıcı bulunamamasının sebebini portakala ihracat kapılarının kapalı olmasına bağlıyor. Geçmiş yıllarda portakal ihtiyacını Türkiye'den karşılayan Rusya, bu yıl Mısır'ı tercih etmesinin bunda önemli rol oynadığı düşünülüyor. Manavgat Ziraat Odası(MZO) Başkanlığı ilçede 20 bin dekarda 750 bin ton portakal üretildiğini bildirdi.

MZO Başkanı Rasim Metin ve Yönetim Kurulu üyeleri MZO'da bir araya gelerek 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladı.

Başkan Metin, Manavgat'ta odalarına kayıtlı 13 bin 500 üyenin bulunduğunu söyledi. Manavgat'ta bu sene narenciye yetiştiricinin özellikle valensiye türü portakalın ağacında kaldığını belirten Metin, ürünün ucuz fiyattan da olsa satılması için 15'e yakın meyve suyu fabrikası ile görüşme yaptığını hepsinin bu seneki rezervlerinin dolu olduğunu söyleyerek almaya yanaşmadıklarını kaydetti.

Portakal fiyatlarının ağacın dalında 20 ile 30 kuruşa kadar düşmesine karşı alıcı bulamamasının yetiştiriciyi zor durumda bıraktığını anlatan Metin, portakalın dalında çürümemesi için bir an önce pazar bulunarak satışa sunulması gerektiğini söyledi. Metin, "Bölgemizde portakal üreticisi çok zor durumda. Meyve ağacında duruyor. Alıcı bekliyor ama;alıcı bulamıyor. Bölgemiz bilindiği üzere turizm bölgesi. Bölge destinasyonunda turistlere konaklama hizmeti veren otel sahiplerinin müşterilerine gazlı içecekler yerine portakal suyu sunmalarını tavsiye ediyoruz. Eğer portakal dalında çürümeye terk edilirse yetiştirici perişan olur. Ağaç başındaki portakalın çürümemesi için acilen pazara ihtiyacımız var. " diye konuştu.

MZO Yönetim Kurulu üyesi Şadi Çetin'de yaptığı açıklamada, kendisininde portakal üreticisi olduğunu 140 ton portakalın alıcı bulamadığı için çürümeye terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Geçen yıl portakalın kilosunu 40 ile 50 kuruştan satarken bu sene 20 kuruşa alıcı bulamadıklarını belirten Çetin, ürünün ağaç başında kalmasındaki en önemli faktörün portakala ihracat kapılarının kapalı olması ve yanlış narenciye politikaları olduğunu kaydetti.

PORTAKAL YETİŞTİRİCİSİ ÜRÜNÜ 20 KURUŞA SATMADA ALICI BULAMIYOR

Geçen yıla göre Manavgat'ta portakal üretiminde yüzde 20'ye yakın artış olduğunu vurgulayan Çetin, ilçede halihazırda 750 bin portakalın ağaç başında alıcı bulmamaya bağlı çürümeye terk edildiğini ifade etti. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:"Bölgemizde en yoğun portakal türü valensiye. Yaz portakalı valensiye 20 gün içinde toplanmazsa kurtlanmaya bağlı çürüme hızlı olur. Portakalımızın kurtlanmadan satılmasını istiyoruz. Sıkıntımız alıcı bulamıyoruz. Alıcı bulsak 20 ile 30 kuruşa satacağız. Lakin alıcı bulamıyoruz. Portakala bir an önce ihracat kapıları açılmalı. "

MZO Yönetim Kurulu üyesi Hasan Sevinç, kendisinin portakal yetiştirici olduğunu alıcı bulamadığı için yaklaşık 60 ton ürününün ağaç başında alıcı bulmayı beklediğini söyledi. Sevinç, 20 gün içinde alıcı bulamazlarsa portakalın kurtla arak ağaç başında çürüyerek ziyan olacağını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar