Manavgatlı pazarcı esnafının çok sayıda yabancı müşterisi var

Antalya Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, her sabit ve seyyar pazarcı esnafının gönüllü turizm elçisi olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Manavgatlı pazarcı esnafının çok sayıda yabancı müşterisi var

Antalya Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, her sabit ve seyyar pazarcı esnafının gönüllü turizm elçisi olduğunu söyledi. Sorumluluklarının ağır olduğunu belirten Başkan Doğan, Manavgat'ta pazartesi ve perşembe günleri kurulan 2 pazarın Anadolu'nun değişik yerlerinden kurulan pazarlardan farklı olduğunu kaydetti.

    Oda başkanlığı seçiminden sonra üçüncü defa güven tazeleyen Doğan, Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası'nın ülke genelindeki pazarcılar odasından ayrılan en önemli özelliğinin turizme hizmet vermesi olduğunu ifade etti.

    Başta Almanya, Avrupa, İskandinav ülkeleri ve Rusya olmak üzere yıllık ortalama 4 milyon turistin bölge destinasyonunda tatil yaptığını hatırlatan Doğan, "Manavgat'ta kurulan pazarlar, Anadolu'nun değişik köşelerinden kurulan pazarlarında en önemli ayrıcalığı turizme hizmet vermesi. Bu bağlamda Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası, istisna bir oda. Turizme hizmet veren bir oda. Dünyanın dört bir bucağından gelen turistlere bire bir yüzü yüze hizmet veriyoruz. Diğer esnaflar ve dükkanlar turistlerle bizim kadar yüz yüze olamıyor. Onun için her pazarcı esnafımız gönüllü turizm elçisi. Onun için sorumluluğumuz ağır. Sorumluluğumuzun bilincinde hem kazancımızı sağlayacağız hemde turizme kalıcı hizmet vereceğiz. Turizmde kalıcılığın olması için müşteri memnuniyeti çok önemli. Bu sebeple alışverişte karşılıklı güven çok önemli." ifadesini kullandı.

YABANCI DİL BİLEN ESNAF ÜRÜNÜNÜ BİLMEYENE GÖRE DAHA KOLAY SATIYOR

Pazarcı esnafının turistlerle alışverişte karşılıklı güven oluşmasını sağlamak için yabancı dil öğrenmesini teşvik edeceklerini belirten Doğan, Manavgat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü(HEM) İngilizce, Almanca ve Rusça kurslarıyla esnafın ürün satımının ürünün niteliklerini anlatma ve meramını iyi şekilde anlata bilmesi için yabancı dil öğrenmelerine yardımcı olacaklarını kaydetti.

Turizme hizmet vermeden lisan bilmenin önemli olduğunu aktaran Doğan, "Pazarcı esnafımızı diğer esnaf gruplarından ayıran en önemli tarafı turistlerle daha fazla yüzyüze olması. Ürün satımında esnaf ile turist arasında karşılıklı güven çok önemli. Bu karşılıklı güvende yabancı dil bilmekle olur. Yaptığımız araştırmalarda yabancı dil bilen pazarcı esnafı ürününü daha kolay satıyor. Çünkü turist ürün alımında alacağı ürünle ilgili bilgi istediğinde yabancı dil bilen esnaf hemen bilgilendiriyor. Dil bilmeyen esnaf anlatamadığı için ürününü satmada zorlanıyor. Ürün satımında en az bir yabancı dil bilmek çok önemli.Muhatabımız turist;onun dil bilmek zorundayız." dedi.

Doğan, kış döneminde esnafın işlerinin durgun olduğunu 2014 turizm sezonundan umutlu olduklarını kaydetti. CİHAN

Yorumlar