“Malatya turizmi için komisyon kurulmalı”

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) ile Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlediği ortak akıl toplantısında kentin turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Google Haberlere Abone ol
“Malatya turizmi için komisyon kurulmalı”

Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) ile Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlediği ortak akıl toplantısında kentin turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

‘Malatya turizm sektörü ve inanç turizmi’ başlıklı toplantıda ilin tarihi ve doğal güzellikleriyle ciddi bir turizm potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken katılımcılar, bunlarla ilgili tanıtım, sürdürülebilir ve sürekli bir politikanın olmadığında hemfikir kaldı. En son 4 yıl önce turizm çalıştayı düzenlendiğinin anımsatıldığı toplantıda, 'Her ay düzenli olarak çalışacak bir turizm komisyonu kurulması', 'Yabancı turistlerin tur programlarına Malatya’nın da alınması', 'Turistik zenginliklerin ortaya çıkarılarak tanıtılması', 'Kent insanında bilinç oluşturulması' başlıkları çözüm önerileri olarak sıralandı.

MAKİAD Başkanı Suat Sarın, şehre daha fazla turisti getirmek için kapsamlı bir tanıtım, pazarlama ve bilinç oluşturma çalışması yapılması gerektiğini belirtti. Bunun için her ay düzenli toplanarak çözüm yolları arayacak komisyon oluşturulmasını öneren Sarın, “Bununla birlikte Malatya tur organizasyonları içindeki gezilecek yerler arasına alınarak turistler buraya çekilebilir. İç turizm faaliyetleri içine Battalgazi, Darende, Arapgir gibi ilçelerdeki tarihi değerleri gezme çalışması yapılabilir. Bu konuda adımlar atılmalı diye düşünüyoruz. Anadolu turları için de mutlaka Malatya’da yer almalıdır.” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Malatya’nın önemli turistik değerlere sahip olduğuna değindi. Bunları değerlendirmek için etkin bir çalışma yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Karaduman, “Yaradan bize güzel nimetler vermiş. Turizmde de aynı şekilde nimetlerimiz var. Yerel yönetimler ile müteşebbislerin turizm konusuna eğilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Göçmen de bacasız bir fabrika gibi değerlendirilen turizmden Malatya’nın hak ettiği payı alamadığından yakındı. İlde turizm için kapsamlı bir çalışma yapılmadığına değinen Göçmen, “Turizm konusunda ilgili birimlerde ehliyetsiz ve liyakatsiz kişiler nedeniyle potansiyeli kullanamıyoruz. Nemrut’taki güzellikleri değerlendirmek yerine Malatya ile Adıyaman arasında kısır bir tartışma ortaya atılıyor. Daha fazla turist çekme kaygısından çok kısır döngü içinde enerji tüketiliyor.” ifadelerini kullandı.

MAKİAD Genel Sekreteri Muhammed Cice, turizm açısından Malatya’nın önemli tarihi ve turistik değerleri olduğuna inandığını ifade etti. Turizmden ciddi gelirler elde edilmesi için komple bir çalışma yapılmasının gerekliliğine vurgu yapan Cice, böyle bir çalışmaya kendileriyle birlikte her kesimden destek verileceğini düşündüğünü açıkladı.

Malatya Aktüel Haber sitesi sahibi Yavuz Özhan bu konuda katma değer üretilmesi için öncelikle kapsamlı bir turizm envanteri oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bir bina yapılırken bile projeyle işe başlanıldığını anlatan Özhan, “Böyle bir geniş çerçeveli bir çalışma yapılarak işe başlanabilir.” dedi.

Güneş TV Yönetim Kurulu Başkanı Duran Özkan, turizmde dünya 6’ıncısı olan Türkiye’nin yılda 35,7 milyon turisti ağırladığını hatırlattı. Buna karşın Türkiye insanının turizm faaliyetlerine tam anlamıyla katılmadığını söyleyen Özkan, Malatya’da da turizmin gelişmesine yönelik ciddi bir çalışma yapılmadığına dikkat çekti.

Gazeteci Yazar Asım Demirkök turizm kavramının içinde doğa, toplum ve insanı barındırdığını, bahsi edilen argümanların Türkiye ile Malatya’da bulunduğunu ifade etti. Turizmin gelişmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Demirkök, “Malatya’nın doğal olarak önemli bir potansiyeli var. Turizmin gelişmesi için sanayicisi, üniversitesi, şehir insanının katkı sağlaması lazımdır.” diye konuştu

Sonsöz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Güner de turizm konusuna yıllarca etkin bir çalışma yürütülmemesinin sonuçlarının bugüne yansıdığına işaret etti. Güner, “Turizm haftasında il müdürü sadece yaşlıları huzurevinde ziyaret etmiş, Turizm Haftası kutlamaları bundan ibaret olmuştur. Elazığ’a özverili çalışmalar sonucu 100 binden fazla insan geldiği görünüyor.” dedi.

MAKİAD üyesi işadamı Ahmet Gülçek de turizmle ilgili Malatya’da en son çalıştayın 4 yıl önce yapıldığını anımsattı. Gülcek, şunları söyledi: “En son 2010 yılında turizm çalıştayı yapıldığını görüyoruz. Burada dört başlıkta sorunlar çıkarılmış. Turizm potansiyelinin ortaya çıkarılmaması, turizm örgütlenmesinin sağlanmaması, yerel halkın sahiplenmemesi, kent turizminin tanıtım ve pazarlama eksikliği gibi sorunlar ortaya konmuş. Ama çalışma yapıldığına şahit olmadık. Teşhis var icraat gerçekleşmemiş.” CİHAN

Yorumlar