Mahallesi sakinleri: Tarihi camiden artık ezan sesi duymak istiyoruz

Ardahan Halilefendi Mahallesi sakinleri, 1711 yılında yapılan, 1939'da açık artırmada 15 liraya satılan ve tahıl ambarı olarak kullanılan tarihi Müderris İbrahim Efendi Camii'nin ibadete açılmasını istiyor. Müderris İbrahim Efendi Camii...

Google Haberlere Abone ol
Mahallesi sakinleri: Tarihi camiden artık ezan sesi duymak istiyoruz

Ardahan Halilefendi Mahallesi sakinleri, 1711 yılında yapılan, 1939'da açık artırmada 15 liraya satılan ve tahıl ambarı olarak kullanılan tarihi Müderris İbrahim Efendi Camii'nin ibadete açılmasını istiyor.

Müderris İbrahim Efendi Camii 1711 yılında yapılmış, Rusların Ardahan ve Kars'ı işgaline kadar kullanılmış. 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sırasında cami fiziksel hasara uğramış. Rusların bölgeden çekilmesi, Ardahan'ın yeni kurulan Türkiye Cumhuriyet’ine katılmasıyla beraber cami, 1939 yılında dönemin tek partili siyasi yaşamında şahıslara satılmış. Caminin şu an 8 varisi olduğu ileri sürülüyor.

Müderris İbrahim Efendi Camii, kübik altyapı üzerine dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş önemli bir yapı. Camide 7 mazgal pencere bulunuyor. Cami ayrıca askeri sevkıyat deposu olarak da kullanılmış. Cami, şahısların mülkü iken tahıl ambarı, samanlık, ahır ve atıl eşyalar için depo gibi farklı işlevler için kullanılmış. Ardahan Halilefendi Mahallesi'nde bulunan tarihi cami için mahalleli yüzleri güldürecek bir haber bekliyor.

Mahalle sakinlerinden Yaşar Ekmekçi, caminin atıl kalmasına tepkili. Ekmekçi, “Benim çocukluğum bu mahallede geçti. Yıllardır gördüğüm ve etrafında oynadığım bu yapının cami olduğunu yeni yeni öğreniyorum. İlk defa içine sizinle beraber giriyorum. Benim çocukluğumda bu tarihi caminin samanlık olarak kullanıldığını çok net hatırlıyorum. Hatta caminin çevresinde duvara monte edilmiş demir halkalar göreceksiniz. Bu halkalarda bir zamanlar insanlar köpeklerini bağlıyorlardı. Ne kadar korkunç bir tablo. Her sene yetkililer buraya gelip biraz inceleme yaptıktan sonra gidiyorlar. Restore ettireceğiz, ibadete açacağız gibi hep klişe laflarla bizi umutlandırdılar. Artık kalıcı ve yapıcı adımların atılmasını bizler mahalleli olarak istiyoruz. Bir gün tekrardan bu camimizden ezan sesi duymak istiyoruz. Caminin binası o kadar eskidi ki dış duvar ve tavan çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi binanın bahçesinde hayvan gübreleri atılmış. Caminin çevresi çöplük olacak böyle giderse. Buradan bütün yetkililere sesleniyorum; bu cami bizim hepimizin ortak değeridir. Ankara'daki vatandaşın da değeridir, Tekirdağ'daki vatandaş için milli değerdir. Sahip çıkalım. Ardahan, kışın yolda kalan araçlarıyla değil de milli kültür mirasıyla anılsın." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar