Mağdur Hakları Daire Başkanı Özdemir: Mağdur hakları kılavuzu oluşturacağız

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen panelde 'ceza muhakemesinde mağdurun konumu' tartışıldı. Konuşmacılar mağdurun izlemesi gereken yolları ve mağduriyet durumlarını anlattı. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü...

Google Haberlere Abone ol
Mağdur Hakları Daire Başkanı Özdemir: Mağdur hakları kılavuzu oluşturacağız

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen panelde 'ceza muhakemesinde mağdurun konumu' tartışıldı. Konuşmacılar mağdurun izlemesi gereken yolları ve mağduriyet durumlarını anlattı. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, "Ülkemizde mağdur deyince herkes kendini mağdur hissediyor. Mağdurlarla ilgilenecek bir birimin olmadığını fark ettik. Mağdura destek hizmetleri sunacak bir bakanlık birim olmadığından Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kuruldu. Mağdur hakları kılavuzu oluşturacağız." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Fethullah Bayraktar’ın yönettiği oturumda; AÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Temiz, Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Arş. Gör. Bilgehan Savaşçı Temiz, Doç. Dr. Metin İkizler’in yönettiği oturumda; Av. Uğur Kızılkaya, Dr. Hakan Yavuz ve Psikolog Selin Sümer konuşmacı olarak yer aldı.

Birinci oturumda konuşan AÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Temiz, "Ceza yargılamasında idari hukuku kapsamında bazı Danıştay içtihatlarında mağduriyetlerin giderilmesine yönelmişlerdi. Terörle mücadeleden doğan zararlar tam yargı neticesinde bazı tazminatlar ödeniyor. Suçtan zarar gören bir kişiye yardım sağlanacaksa bu yardımda ağır zarar görmesi gerektiği belirtiliyor. Şiddet tekeli devletin elinde ise kişiler vergi ödüyorlar, şiddet kullanma yetkilerini devlete devretmişlerdir. Devlet suçu önleyememiş mağduriyet ortaya çıkmış ve giderememişse vatandaşın şiddet tekelini devretmesinin bir anlamı kalmaz." diye konuştu.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, kurumunun kuruluş ve kısa dönemde yapılması planlanan faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Özdemir, "Ülkemizde mağdur deyince herkes kendini mağdur hissediyor. Mağdurlarla ilgilenecek bir birimin olmadığını fark ettik. Mağdur hizmetlerine ilişkin özel hizmetler olmasına rağmen bu yaygınlaşamadı. Mağdura destek hizmetleri sunacak bir bakanlık birim olmadığından Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kuruldu. Sanık odaklı yapı bir türlü çare olamamıştır. Suçluların ıslahına yönelik kanunlar çıkıyor diye toplumda eleştirel bakış açısı var. Şiddet suçu mağdurlarının devlet tarafından giderilmesi için bir teşkilata ihtiyaç duyacak. Yabancı ülke uygulamalarını takip edecek bir birime ihtiyaç var. Mağdur hakları kılavuzu oluşturacağız. Türkiye’de en büyük eksiklik bilgi eksikliğidir. Cinsel suç mağdurlarına özel düzenlemelerin yapılması gerektiğini ön görüyoruz. Devletin yanlarında olduklarını bilmeleri gerekir. Bununla ilgili bir tazminat verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Polis, savcı mağduru nereye göndereceğini bilmiyor. Çıkartacağımız kanunla buna gerek kalmayacak. Direk polis ilgili mercie teslim edecek. Buna benzer eksikleri gidermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

İkinci Oturumda konuşan Erzurum Barosu Avukatlarından Uğur Kızılkaya, Suç Mağdurları ve Vekillerinin Uygulamada Yaşadığı Sorunları Dr. Hakan Yavuz, Onarıcı Adalet Bağlamında Mağdur Hakları, Psikolog Selin Sümer Aile İçi Şiddet Mağdurları hakkında bilgiler verdi. Program göğrencilerin sorduğu soruların cevaplandırılmasıyla son buldu.

CİHAN

Yorumlar