''Maden kazaları alın yazısıdır' diye geçiştirilmemeli''

TEMA Vakfı Antalya İl Temsilcisi Şenay Malbora, Manisa Soma'da bir kömür madeni ocağında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi. Şenay Malbora, artık ülkede madenci ölümleri alın...

Google Haberlere Abone ol
''Maden kazaları alın yazısıdır' diye geçiştirilmemeli''

TEMA Vakfı Antalya İl Temsilcisi Şenay Malbora, Manisa Soma'da bir kömür madeni ocağında yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi. Şenay Malbora, artık ülkede madenci ölümleri alın yazısı diye geçiştirilmeyerek sorunlara bir an önce köklü neşter vurulması uyarılmasını istedi.

Malbora, yaptığı yazılı açıklamada, Soma'da meydana gelen maden kazasının ülke genelinde yasa dönüştüğünü hayatını kaybeden maden işçilerine Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, yerin altında bekleyen işçilere bir an önce sağ salim ulaşılması ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilediğini ifade etti. TEMA olarak 284 madencinin hayatını kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarını belirten Malbora, ölümlerle birlikte madenci ailelerin evlerine ateş düştüğünü kaydetti. Malbora, "Ülkemiz çok sayıda evladını kaybetmiş, yüzlerce ailenin ocağına ateş düşmüştür. Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye'nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri ve ivedilikle hayata geçirilmelidir. Artık afeti yöneten değil, riski yöneten bir yaklaşımın ülkemizin her köşesinde biran önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. İş sağlığı Güvenliği Kurulu'nda temsiliyet işçi ağırlıklı hale getirilmelidir. İşçi sağlığı ve güvenliği ile biraz ilgisi olan herkes bilir ki bütün kazalar öngörülebilir. Her kaza, yönetim sistemi kurulması, mühendislik ve idari önlemlerin alınması ile önlenebilir." dedi.

Öteyandan bir ton altın çıkarmak için 300 bin ton atığın oluştuğunu, madencilik sektörünün dünyadaki enerji yüzde 10'nunu tükettiğini belirten Malbora, dünyada el değmemiş ormanların yüzde 40'nın bu bağlamada tehdit altında olduğunu kaydetti.

Her gün ortalama 40 madencinin ölümüne sebebiyet verildiğini ve Gayri Safi Milli Hasıla'nın(GSMH) yüzde 1'i kadar ekonomik değer oluşturduğunun altını çizen Malbora, ancak maden işleme esnasında atmosfere 19 milyon ton (dünya toplam emisyon hacminin yüzde 13’ü) sülfürdioksit karıştırdığını ifade etti. Malbora, hava, su ve biyolojik çeşitlilik gibi doğal varlıklarımızı önemli ölçüde tahrip edildiği ve satışa hazır bir ton altın elde etmek için 300 bin ton ve bir alyans için 3 ton atık üretildiğini belirtti.

CİHAN

Yorumlar