Maden faciasında yakınlarını kaybedenler hukuk yoluyla haklarını arayacak

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında şehit olan Çankırılı maden mühendisi Burak Karayel'in (27) yakınları, haklarını hukuk yoluyla arayacaklarını söyledi. Burak Karayel'in ağabeyi Murat Karayel, "Bundan sonra hukuki süreç...

Google Haberlere Abone ol
Maden faciasında yakınlarını kaybedenler hukuk yoluyla haklarını arayacak

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında şehit olan Çankırılı maden mühendisi Burak Karayel'in (27) yakınları, haklarını hukuk yoluyla arayacaklarını söyledi. Burak Karayel'in ağabeyi Murat Karayel, "Bundan sonra hukuki süreç başlayacak. Biz bu işin sonunu bırakmayacağız, suçlu veya suçlular kimse cezasını çekecek." dedi. Eniştesi İsmail Akbaş ise Başbakan ve savcıya tepki gösterdi. Akbaş, "Başbakan çıkıyor, 1910, 1920, 1946 yılından örnek veriyor, bu işin fıtratında var diyor. Savcı çıkıyor bizim tutuklayacaklarımız da içerdeydi diyor. Olayı sıradanlaştırmasınlar. Adına Adalet ve Kalkınma Partisi diyorsun, o zaman adaleti yerine getireceksin." ifadesini kullandı.

Amcası Şükrü Karayel, maden ocağının oraya gittiğinde elektriklerin kapalı olduğunu, nedenini sorduğunda elektrik kontağından meydana geldiğini söylediklerini anlatarak, "Ama çok zaman geçmeden elektrikler geldi. Herkesi kandırdıkları gibi bizi de kandırıyorlar. Olayın elektrik kontağından kaynaklandığını iddia ediyorlar ama olayın gerçek sebebi gazın önden girmesiyle kurtuluş olmaması olduğudur. Orada ölenlerin hepsi benim akrabamdır. Ciğerimiz yanıyor." ifadelerini kullandı.

'ADINA ADALET VE KALKINMA PARTİSİ DİYORSUN, O ZAMAN ADALETİ YERİNE GETİRECEKSİN'

Eniştesi ve maden mühendisi iş güvenliği uzmanı İsmail Akbaş, "4 yıl içerisinde 8 denetleme yapıldığını Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri söyledi. Acil toplanma alanının bulunmaması eksiklik. Acil durumda hangi kaçış güzergahını kullanacaksın bunlarla ilgili bir eksiklik var. 6331 sayılı kanunda iş güvenliği ile ilgili bütün önlemleri alacaksın, bu zorunludur. İçeride yangın var sen gaz basıyorsun havayı yumuşatsın diye. Bu ateşi daha çok tetikliyor. Başbakan çıkıyor, 1910, 1920, 1946 yılından örnek veriyor. Kaç sene öncesini örnek veriyor, onlarla mukayese ediyor ve bu işin fıtratında var diyor. Hangi ölüm fıtratında var denebilir. İş kazası ile alakalı o zaman ne için Çalısma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın var? Savcı çıkıyor bizim tutuklayacaklarımız da içerdeydi diyor. Bıraksınlar biz acımızı yaşayalım, böyle körükleyici konuşmasınlar, bu işi sıradanlaştırmasınlar. Bu iş sıradan bir olay değil, Türkiye tarihinin en büyük maden faciasıdır. Bu olay bu işin fıtratında var demekle olmuyor, kim sorumluysa hepsi cezasını çeksin. Adına Adalet ve Kalkınma Partisi diyorsun, o zaman adaleti yerine getireceksin." dedi.

Ağabeyi Murat Karayel ise haklarını hukuk yoluyla arayacaklarını belirtti. Karayel şunları ekledi: "Acımızı yaşıyoruz, bundan sonra hukuki süreç başlayacak. Baro başkanımız ziyaret ettiler, onlar da araştırıyorlar. Biz bu işin sonunu bırakmayacağız. Suçlu veya suçlular kimse cezasını çekecek. Biz oraya gittiğimizde ayağında ayakkabısı olmayan, üzerinde elbisesi olmayan analar babalar vardı, bizden çok onların hakkının da savunulması lazım. Biz onlar için mücadele vereceğiz. Biz orda kendi kardeşimizin acısını yaşayamadık. Orada vefat eden çocukların hepsi zehirlenmiş, ben otopsiye katıldım ve hepsinin de zehirlendiğine şahit oldum."

Yakınlarından Alper Hürsever de "Bu olayda şirketin ihmali var, ordaki ocağın durdurulması gerekirdi, topuğun bacası açılıp gazın tahliye edilmesi lazımdı, ama şirket kendisini zarara uğratmamak için işi durdurmadı. Herkes parayı düşünür olmuş." ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar