MAD: Turizmde müşteri memnuniyetinin temelini damak tadı oluşturur

Antalya Manavgat Aşçılar Derneği(MAD) Başkanı İsmail Karataş, gastronomi(yemek kültürü) turizminin her geçen önemin bir kat daha arttığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
MAD: Turizmde müşteri memnuniyetinin temelini damak tadı oluşturur

Antalya Manavgat Aşçılar Derneği(MAD) Başkanı İsmail Karataş, gastronomi(yemek kültürü) turizminin her geçen önemin bir kat daha arttığını söyledi. Dünya turizmi literatürüne 'mutfak turizmi' kavramının girdiğini belirten Karataş, sürdürebilir turizmin temelini müşteri memnuniyetine bağlı 'mutfağın' oluşturduğunu kaydetti.

Turizmde dostluk köprüsünün mideden geçtiğinin iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Karataş, "Çin'de sushi yemek için 6 ay sıra bekleyip rezarvasyon yaptırıp özel uçaklarıyla öğle yemeği için başka ülkelere giden insanlar var. Buda bize bir mutfağın, ülke turizmi için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Osmanlı'dan gelen zengin yemek kültürümüzü, yörelerimize ait değişik tatları harmanlayarak lezzeti, sevgiyi servisle buluşturduğumuzda, gelenekçiliğimizi ve sektörü daha ileri taşımış oluruz. İleriye taşıyarak perçinlemiş oluruz." diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1475-1478 yıllarında arasında yaptırılan Topkapı Sarayı'nın mutfak bölümünün 5250 metrekarelik bir alanı kapsadığı bilgisini veren Karataş, yemeklerin pişirildiği bölümler dışında kiler, aşçı ve yamakların koğuşları, bir çeşme, bir cami, hamam bulunduğunu ve 8 bölümden oluşan mutfakta pilavcıdan, kebapçılar, kuşhaneler, hamurcular, simitçiler ve sebzeciler oluşan 60 kişilik aşçı grubu ve 200 yamakın çalıştığını hatırlattı.

Antalya'da yılda 12 milyon, Manavgat'ta 4 milyonun üzerinde turistin tatil yaptığını ifade eden Karataş, turistlerde kaldıkları otelin damak tadını beğenmesinin aynı zamanda bir sonraki yılın erken rezervasyonunu yaptırma anlamı taşıdığını kaydetti. Karataş, "Günümüzde mutfağın kendine özgü kültürel yiyecekler olarak ele alınması Türk mutfağı, İtalyan mutfağı ve Fransız mutfağı gibi ün yapmış mutfakları ortaya çıkarmıştır. Unutulmamalı ki Avrupa'da 'mutfak kültürü' gelişmemişken Osmanlı mutfağı kendinden bahsettiriyordu. Otellerimizde mutfaklar turizmin bel kemiğidir diyebiliriz. Turistin beklentisi özellikle her şey dahil sisteminde öncelikli sağlıklı, çeşitli ve hijyenik yemekler yani damak tadı, göz zevki arkasından da temiz oda ve güler yüz gelmektedir. Önceliği alan mutfak kültürüne tüm otellerimizin çok önem verdiği aşikar. Bunun haricinden otel işletmelerine en fazla kar getiren departmanda yiyecek-içecektir." ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar