Liseler 9 yıla uzarsa 2022’de üniversiteler boş kalacak

ALmanya'da Aşağı Saksonya eyaletinin başını çektiği; liselerin 8 yıldan tekrar 9 yıla uzatılması nedeniyle 2022 yılında bu okulların mezun vermeyeceği ve o nedenle üniversitelerin ilk sınıflarının boş kalacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Liseler 9 yıla uzarsa 2022’de üniversiteler boş kalacak

ALmanya'da Aşağı Saksonya eyaletinin başını çektiği; liselerin 8 yıldan tekrar 9 yıla uzatılması nedeniyle 2022 yılında bu okulların mezun vermeyeceği ve o nedenle üniversitelerin ilk sınıflarının boş kalacağı belirtildi. Okul müdürleri bir mektup yazarak politikacıları uyardı.

Almanya’da lise (Gymnaisium) mezuniyetlerinin (Abitur) 8 yıldan tekrar 9 yıla uzatılması tartışılırken, okul müdürlerinden siyasilere konuyla ilgili önemli bir uyarı geldi.

Liselerin daha uzun eğitim vermesi konusunda Aşağı Saksonya başı çekiyor. Bu eyalet 2015/2016 eğitim -öğretim yılından itibaren liseleri yeniden 9 yıla çıkaracağını duyurmuştu.

Hamburg eyaletinde de benzer şekilde tartışmalar süreken Lise Okul İdarecileri Konferansı, politikacıları uyarıda bulunarak, üniversitelerin 2022 yılında ilk sınıflarının boş kalacağını hatırlattı.

Spiegel dergisinde yer alan mektuba göre, Aşağı Saksonya’daki gibi uygulama başlarsa 2021 ve 2023 yılında okullar mezun verecek.

Ancak bir yıl uzatma nedeniyle aradaki yıl yani 2022’de bu eyalette liseler mezun veremeyecek. Bu da üniversitelerin o yıl ilk sınıflarının boş kalacağı anlamına geliyor.

Hamburg Okul Senatörü Ties Rabe, kendi eyaletlerinde de liselerin yeniden 9 yıla uzatılması konusunda bir tartışma yaşandığını ancak henüz karar verilmediğini vurguladı.

Eyaletteki 60 lise müdürene bir yazı gönderdiğini belirten Rabe, onlardan konuyla ilgili fikirlerini talep ettiğini ardından da bir karar verileceğini söyledi.

Hamburg’da “G9-Jetzt-HH” (Hamburg’da şimdi liseler 9 yıl olsun) adlı bir sivil toplum girişimi, konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Ancak gerek okul idarecileri gerekse veliler tam olarak bir fikir birliğine varmış değil. CİHAN

Yorumlar