Lise öğrencilerine 'Suyuna Sahip Çık' semineri

Batman Belediyesi Başkanvekili Serhat Temel, "Su, bir insan hakkıdır, zaten en son Birleşmiş Milletler de suyun bir insan hakkı olduğunu kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Lise öğrencilerine 'Suyuna Sahip Çık' semineri

Batman Belediyesi Başkanvekili Serhat Temel, "Su, bir insan hakkıdır, zaten en son Birleşmiş Milletler de suyun bir insan hakkı olduğunu kabul etti. Yani her insan suya erişebilmeli, günlük ihtiyacı kadar tüketebilmeli ama bunu yaparken de tasarruflu kullanmalı diye bir belirleme var.” dedi.

Batman Belediyesi, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle Batmanlı lise öğrencilerine 'Batman Suyuna Sahip Çık' konulu bir seminer verdi. Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik, BASKİ Müdürü Nevzat Nemcik’in konuşmacı olarak hazır bulunduğu seminere Batman Petrol, Gazi ve İluh Anadolu liselerinden gelen 100 öğrenci katıldı.

Seminerde konuşan Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Birleşmiş Milletler’in, 1993’te aldığı bir kararla her yıl 22 Mart’ın Dünya Su Günü olarak belirlendiğini ve bu amaçla bir dizi etkinlik yapıldığını belirtti. Temel, “Biz de Batman Belediyesi olarak bugünü sizlerle birlikte kutlamak istedik. Tabi her geçen gün içilebilir su kaynaklarımız azalmakta. Dünyada içilebilir su kaynaklarımız sınırlı ve her geçen gün doğanın dengesizliği ve ekolojik tahribattan dolayı dünyadaki tatlı su kaynaklarımız daha da azalmakta. Şimdiden önümüzdeki dönemde kendi hayatlarınızda suyun ne kadar önemli olduğu bilincini aldıktan sonra suyu tüketirken tasarrufa gideceğinize inanıyoruz.” diye konuştu.

"SU TİCARİ BİR META DEĞİL, BİR İNSAN HAKKIDIR"

Pek çok konuda olduğu gibi su israfı meselesinin de kent bilinci ve kültürü ile ilgili olduğunu dile getiren Başkanvekili Temel, “Sadece suyun tasarrufu değil, şehirde yaşadığımız için birçok konu biraz kent bilinci, kültürü ile ilgilidir. Eğer biz şehirde yaşadığımızın tam bilincine varabilirsek, bunun gereklerini yerine getirebilirsek birçok problemimizi çözebiliriz. Aynı zamanda dünyada su politikaları başladı. Bu ne demek? Yarın öbür gün devletler, hükümetler suyu birbirine karşı bir politika olarak kullanacaklar ve suyu ticari bir meta olarak ele aldılar. Bizim bakış açımız bu değildir. Su, bir insan hakkıdır, zaten en son Birleşmiş Milletler de suyun bir insan hakkı olduğunu kabul etti. Yani her insan suya erişebilmeli, günlük ihtiyacı kadar tüketebilmeli ama bunu yaparken de tasarruflu kullanmalı diye bir belirleme var.” diye ifade etti.

"SUYU TİCARİLEŞTİRENLERE, SATANLARA BİR KARŞI DURUŞUMUZ OLMALI"

Suyun bir politika aracı olarak kullanılmasına, suyu ticarileştirenlere, satanlara, suyun önüne barajlar yapanlara net bir karşı duruşun olması gerektiğini ifade eden Başkanvekili Temel, konuşmasında şunları söyledi: “Hepimiz bu bilinçle geleceğimize bakarak, önümüzdeki 50-100 yıl bu sularımıza sahip çıkmamız lazım. Yapılan son bir araştırmada 2025 yılında, yani bundan 10 yıl sonra 2 milyar insan susuz kalma riski ile karşı karşıya kalacak. Bu çok ciddi bir rakam. Evet, bizim yaşadığımız coğrafya su kaynakları bakımından zengin bir coğrafyaya sahip ama eğer biz bu bilinçle hareket etmezsek, biz suyu amacına dönük kullanmazsak sözünü ettiğimiz riskle biz de karşı karşıya kalabiliriz. İşte burada, en büyük görev siz değerli gençlerimize düşüyor.”

Başkanvekili Temel’in ardından söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Bülent Tekik, öğrencilere dünyada, bölgede ve Batman’da su, su kullanımı ve önlemler konulu slaytla desteklenen geniş bir sunum yaptı.




CİHAN

Yorumlar