Lastik bakımı ihmale gelmez

Günümüzde dünyada meydana gelen trafik kazalarının her yıl bir milyonu aşkın kişinin ölümüne ve 40 milyon kişinin yaralanmasına neden olduğunu belirten lastik bakım uzmanı Can Şahin, ”Bu ölümlerin ve yaralanmaların çeşitli sebepleri...

Google Haberlere Abone ol
Lastik bakımı ihmale gelmez

Günümüzde dünyada meydana gelen trafik kazalarının her yıl bir milyonu aşkın kişinin ölümüne ve 40 milyon kişinin yaralanmasına neden olduğunu belirten lastik bakım uzmanı Can Şahin, ”Bu ölümlerin ve yaralanmaların çeşitli sebepleri arasında sürücü hatalarının yanı sıra araç ve lastik bakımlarının da tam olarak yapılmaması gösterilmektedir.” dedi.

Yaz aylarının gelmesi ve uzun yolculukların başlaması ile trafikte daha fazla güvenlik için lastik bakımının düzenli ve uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Şahin, “Sizi ve aracınızı yola bağlayan tek şey lastiğinizdir. Lastiğinize ne kadar iyi bakarsanız o da size o kadar iyi bakacaktır. Lastiğinize ayıracağınız 10 dakika sizin hayat ve yola daha sıkı tutunmanızı katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

Lastik bakımının, yol ve trafik güvenliği için en önemli etmenlerden biri olduğunu söyleyen lastik uzmanı Şahin, “Aracınızın yol ile teması sadece lastikleriniz tarafından sağlanmaktadır. Aracınızın performans ve güvenliğinin tam olarak sağlanması için aracınızın bakımlı olması kadar lastiklerin de bir o kadar bakımlı olması gerekmektedir. Frenleme ve virajlarda doğru tepkimeleri alabilmek için diş derinliği, hava basıncı ve gerekli bütün bakımlarının tam olarak yapılması gerekmektedir. Lastikler, yol tutuşu sağlamanın yanı sıra aracınızın yükünü taşımak, sürüş ve yönlendirme esnasında aracınızı daha rahat kontrol etmenizi sağlar.” diye ifade etti.

Araca lastik takarken, lastiklerin araç üreticisi tarafından tavsiye edilen ölçülere, yük endeksine ve hız sembolüne sahip olduğundan emin olunması gerektiğini belirten Şahin, şöyle devam etti: “Aracınıza taktığınız lastiklerin tam dörtlü set halinde olmaması durumunda, aynı aks üzerine farklı tipte lastik takmayın. Lastiklerinizi değiştirirken, en ideali tüm lastiklerin birlikte değiştirilmesidir. Yağ, yakıt veya boya, lastiklerde kullanılan kauçuk malzemeye ve bileşenlerine zarar verebilir. Petrol türevi maddeler kauçuğun yapısını bozar, yol tutuşunu olumsuz etkiler. Böyle bir durumun önüne geçmek için lastiğin deterjan ve bolca suyla zaman geçirilmeden temizlenmesi gerekir.”

Çatlak ve çiziklere dikkat edilmesi ve düzenli olarak lastiklerin kontrol yapılması gerektiğini ifade eden Şahin, “Lastikte görülen kesik, deformasyon, titreme veya hava kaçağı gibi durumlar derhal müdahale edilmelidir. Sonuç olarak bu durumlar lastikte görülebilecek önemli sorunların belirtileri olabilir. Yedek lastik de dahil olmak üzere, 10 yıldan uzun süre kullanılan veya üretim tarihinin üzerinden 10 yıl ya da daha fazla zaman geçmiş olan lastikler değiştirilmelidir. Lastikteki aşınmalar düzenli olarak kontrol edilmeli, anormal aşınmalar genellikle, hatalı ön düzen ayarından kaynaklanır. Lastiklerde doğru hava basıncı güvenliğinizi artırır. Lastiklerin basıncı, lastikler soğukken kontrol edilmelidir. Lastik basıncının doğru olması güvenlik, uzun ömür ve yakıt tasarrufu açısından büyük önem taşır. Lastik basıncının olması gerektiğinden daha düşük veya daha yüksek olması aracın yol tutuşunu, lastiğin performans ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkiler. Yedek lastik de dahil olmak üzere lastiklerin basıncını her ay düzenli olarak ve uzun bir yolculuğa çıkmadan önce uygun nitelikte bir cihazla kontrol edilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar