Lagendijk: Türkiye uzun vadede AB ilişkilerini geliştirmeli

Avrupa Parlamentosu eski Üyesi Joost Lagendijk, revize edilmiş ortaklık görüşmesinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ortak belgesine göz atılırsa hem AB'ye hem Türkiye'ye fayda sağlayacağını belirten Lagendijk, demokrasi olmadığı...

Google Haberlere Abone ol
Lagendijk: Türkiye uzun vadede AB ilişkilerini geliştirmeli

Avrupa Parlamentosu eski Üyesi Joost Lagendijk, revize edilmiş ortaklık görüşmesinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ortak belgesine göz atılırsa hem AB'ye hem Türkiye'ye fayda sağlayacağını belirten Lagendijk, demokrasi olmadığı için de Türkiye'nin sadece bölgesel oyuncu kaldığına dikkat çekti. Türkiye'nin uzun vadede AB ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Kurulduğu 1998 yılından beri Türkiye'nin önemli meselelerini tartışan Abant Platformu, 'Türkiye'nin Yönü' konusuyla toplandı. 'Türkiye'nin Küresel Sistemdeki Yeri' konulu birinci oturumda Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış ve Avrupa Parlamentosu eski Üyesi Joost Lagendijk konuştu. Moderatörlüğü ise Prof. Dr. Seyfettin Gürsel yaptı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, sadece yanlışlıklar üzerinde durulması halinde saatlerce konuşulacak konular olacağını kaydetti. Küresel sistem ve dünya ile ilişkiler olduğunu ve bunu nasıl düzeltileceğini sorunu olduğunu dile getiren Tan, Türkiye'nin bir de bölgesel sorunları olduğunu ifade etti. Alevi, Kürt meselesi, ekonomik sıkıntıları olduğunu anlatan Tan, Türkiye'nin iç siyasetinde de bir çatışma söz konusu olduğunu vurguladı.

Çatışma siyaseti üzerinden bir iktidar tasarladıklarını ve bunun çok tehlikeli olduğunu belirten Tan, Türkiye'nin yönünü belirlerken bu siyasi hareketin nerede çıkacağını sordu. Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, "Türkiye'nin yöneticilerinin şunu söylemesi lazım: Biz Suriye'de halkın yanında yer almakla doğru birşey yapmıştık. Beşar Esad'ın kısa sürede düşeceğini sanmıştık. Sonra anladık ki düşmesi o kadar kolay değil. Bu gerçekleşmeyince yollardan biri gerçekleşmemiş olduğunu bilerek yola devam etmek. Bunu hayatın gerçeğini kabul edip şimdi doğru yola gideceğiz ve siyasete Beşar Esad düşeceğini yanlış olduğunu kabul eden bir esasa oturtulmasıdır. Bu bir erdemdir. 'Yanıldık, şimdi doğrusunu yaptık' bu bir erdemdir. Eğer bunu yapamıyorsak o zaman sonuçlarına katlanacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye'de en başta doğru bir politika izlendiğini ancak sonra ofsaytta kaldığını vurgulayan Yakış, Esad'ın halkına yaptıklarının doğru olmadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu eski Üyesi Joost Lagendijk, AB ilişkileri olumlu olsaydı Türkiye'nin ilişkilerinin de farklı olabileceğini ifade etti. Bu anlamda AB'nin tavrının eleştirilebileceğini anlatan Lagendijk, Türkiye'nin uzun vadede AB ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

AB'nin ekonomik zorluğun yanı sıra kurumsal yapısıyla ilgili de tartışmaya devam edeceğini hatırlatan Lagendijk, bu durumda Türkiye için farklı bir durumun ortaya çıkabileceğini kaydetti. Revize edilmiş ortaklık görüşmesinin gözden geçirilmesini tavsiye eden Lagendijk, ortak belgesine göz atılırsa hem AB'ye hem Türkiye'ye fayda sağlayacağını söyledi. Türkiye'nin bölgesel bir oyuncu olduğunu ama demokratik açıdan geri durumda olduğunu dile getiren Lagendijk, demokrasi olmadığı için de Türkiye'nin sadece bölgesel oyuncu kaldığına dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar