Kütükçü: HSYK değişikliği ile Cumhurbaşkanı fiilen partinin Cumhurbaşkanı oldu

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, HSYK değişikliği ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Kütükçü: HSYK değişikliği ile Cumhurbaşkanı fiilen partinin Cumhurbaşkanı oldu

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, HSYK değişikliği ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Kütükçü, "Yürürlüğe giren metnin bazı hükümlerinin açıkça Anayasa'ya aykırı olduğu Cumhurbaşkanı tarafından da dile getirilmişti. Ancak aykırılıklar için Anayasa Mahkemesi'ni göstermesi, öte yandan kendisinin hükümetle ters düşmemek için Anayasa Mahkemesine müracaat etmemesi Cumhurbaşkanının da politize olduğunun bir göstergesidir. Fiilen partinin Cumhurbaşkanı olmuştur." dedi.

Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, yapılan değişikliği şöyle değerlendirdi: "Yürürlüğe giren metnin bazı hükümlerinin açıkça Anayasaya aykırı olduğu Cumhurbaşkanı tarafından da dile getirilmişti. Ancak aykırılıklar için Anayasa Mahkemesini göstermesi, öte yandan kendisinin hükümetle ters düşmemek için Anayasa Mahkemesine müracaat etmemesi Cumhurbaşkanının da politize olduğunun bir göstergesidir. Fiilen partinin Cumhurbaşkanı olmuştur. Anayasa’ya aykırılıklar, doğrudan ve dolaylı yoldan aykırılıklar içerecek şekilde yasalaşmıştır."

Gelişmiş çoğulcu demokrasilerde yargının yönetimi ve denetiminin, bağımsız yargısal idari kurullar eliyle yapıldığını belirten Kütükçü, "Çoğulcu demokratik rejimlerin işlerliğinin önde gelen şartlarının başında, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkeleri gelmektedir. Belirtilen ilkelerin yaşama geçirilebilmesi için yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve hakim teminatının bulunması olmazsa olmaz bir gerekliliktir." ifadelerini kullandı.

Yapılan düzenleme, sadece hukuk devleti açısından değil, etik ve ahlaki açıdan da problemlidir diyen Kütükçü, "Mevcut Anayasal sistemin kurallarına göre Cumhurbaşkanı, Anayasaya aykırılık iddialarını yasayı parlamentoya geri iade ederken belirtir. Yasanın içeriği hakkında karar verecek olan yasama organıdır." şeklinde konuştu.

HSYK değişikliğinin, çıkarıldığı dönem ile birlikte değerlendirildiğinde kamuoyunda adalet reformu olarak algılanmayacağı konusundaki endişesini, "Kamuoyunda oluşan mezkur kanaat, toplumun devlete ve adalete olan inancını zayıflatacağından, bundan sonra savcılar eliyle yürütülen soruşturmalara ve hakimler tarafından verilen hükümlere olan güveni ortadan kaldırarak, verilen kararların meşruiyetini tartışmalı hale getirecektir." sözleriyle dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin HSYK yasasını iptal edeceğinin aşikar olduğunun altını çizen Kütükçü, şunları kaydetti: "Hükümet bu düzenleme iptal edilinceye kadar yargıya istediği müdahaleyi gerçekleştirecektir. Bu sebeple iptal hükmü anlamsız kalacaktır. Bunu gidermenin yolu Anayasa Mahkemesi’nin yeni bir içtihat oluşturmasına bağlıdır. Amaç yönünden açıkça yargı bağımsızlığı, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkelerine aykırı olan HSYK düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi tarafından yok hükmünde sayılması gerekir."
CİHAN

Yorumlar