Kuraklık yaylalara göçü hızlandırdı

Havaların ısınmasıyla birlikte, küçükbaş hayvanların yayla yolculuğu da başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kuraklık yaylalara göçü hızlandırdı

Havaların ısınmasıyla birlikte, küçükbaş hayvanların yayla yolculuğu da başladı. Çorum'un İskilip ve Kargı ilçesinde bulunan yüksek dağlık bölgelerde yer alan yaylalara göçler başladı.

Bu yıl yeterli yağışın yağmaması üzerine çobanlar yaylalara erken çıkmaya başladı. Olası kuraklığa karşıda bu yıl çobanların yaylaları daha fazla tercih etmesi bekleniyor.

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, kuraklık nedeniyle yaylalara olan rağbetin artacağını ifade etti. Özellikle çiftçileri zorlu bir yılın beklediğini ifade eden Sayan ''Bu yıl biraz sıkıntılı geçecek. Çiftçilerimiz uzun vadeli borçlara girmemelidir.'' dedi. Çobanların bu yıl yaylalara daha fazla çıkacağına değinen Mehmet Sayan, ''Özellikle küçük baş hayvanla uğraşan çobanlarımız yaylaları daha fazla tercih edecek çünkü, yüksek kesimler de yeşil alanlar daha fazla hayvanlar oralarda daha iyi besleniyor.'' dedi.

Düz alanların kuruduğuna da dikkat çeken Sayan, yüksek yerlerde yağışların daha çok, bu yüzden de yeşil alanın daha fazla olduğunu dile getirdi. Çobanların arayış içerisinde olduğunu ifade eden Sayan, ''İnsanlar arayış içerisinde samanda bile sıkıntılar olacağından korkuyor. Dağlık bölgelerde yeşil alan daha fazla, oralar daha fazla tercih ediliyor.'' ifadelerini kullandı.

Çorum genelinde de çok sayıda yayla bulunuyor. Bu yaylalarda, yöresel yayla mimarisine uygun yayla evleri geleneği devam ediyor. İstanbul'u Doğu Karadeniz'e bağlayan yol güzergahından, 12 km içeride bulunan Kargı İlçesi'nde Kargı Yaylası ve ona bağlı olarak Aksu ,Çobanlar, Örencik, Çetni, Doğluca ve diğer yaylalar yer alıyor. Bu yaylalar ise her yıl çobanlar başta olmak üzere fotoğrafçılar ve doğa tutkunlarını ağırlıyor. İskilip'te bulunan Karaağaç ve Düz yaylaları ise zaman içerisinde unutulmaya yüz tutmuş durumda. Bu yayları sadece fotoğrafçılar ve doğa tutkunları ziyaret ediyor. Mimariye uygun olarak inşa edilen yaylalar, turizme kazandırılmayı bekliyor. CİHAN

Yorumlar