Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'edebiyat belgeliği' açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü kompleksi içindeki taşınmazlarda yürütülen restorasyon çalışmalarından dolayı bazı binaların boşaltılmasını için “Edebiyat belgeliği depo oldu” şeklinde yayımlanan...

Google Haberlere Abone ol
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 'edebiyat belgeliği' açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü kompleksi içindeki taşınmazlarda yürütülen restorasyon çalışmalarından dolayı bazı binaların boşaltılmasını için “Edebiyat belgeliği depo oldu” şeklinde yayımlanan haberlerin gerçek dışı ve spekülatif olduğunu bildirdi.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, bu nedenle Müze Müdürlüğü'nce eser deposu olarak kullanılabilecek yeni mekanlara ihtiyaç duyulduğuna işaret edilerek, “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü'nce, Bakanlığımıza tahsisli Yıldız Sarayı bünyesindeki Arabacılar Dairesi eser deposu olarak kullanılmaya en uygun mekan olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda Arabacılar Dairesi'nde Türkiye Yazarlar Sendikası'nca kullanılan odaların boşaltılması gerekmiş, söz konusu odaların Türkiye Yazarlar Sendikası'na tahsisine ilişkin protokolün iptali ve odaların eser deposu olarak kullanılması, Bakanlık makamının 19.12.2011 tarihli oluru ile uygun bulunmuştur. Olurun çıktığı tarihten 9 Mayıs 2014 tarihine kadar da sendikanın kendisine yeni bir yer bulması ve eserlerini geri alması için süre tanınmıştır.” denildi.

"TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI'NDAN HERHANGİ BİR YANIT GELMEDİ"

Ayrıca, İstanbul Yıldız Sarayı Müzesi Arabacılar Dairesi'ndeki Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği'nde korunmakta olan eserlerin-objelerin Türkiye Yazarlar Sendikası'nca Bakanlığa devredilmesi halinde, söz konusu eserlerin niteliğine uygun Bakanlık müzelerinde-edebiyat müze kütüphanelerinde muhafaza ve sergilenmelerinin değerlendirilebileceği hususunun, 24.04.2014 tarih ve 80176 sayılı yazı ile Türkiye Yazarlar Sendikası'na iletildiği, ancak sendikadan öneriye herhangi bir yanıt gelmediğine işaret edildi.

Bu gelişmelerin dışında, dünyada çeşitli örnekleri bulunan edebiyat müzelerinin, kültür turizmi ve yaşatılması açısından önemli işlevsellik taşıyan kurumlar olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu kapsamda; Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, Adana Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi, Diyarbakır Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi, İstanbul Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Erzurum Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi, Kütahya Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi’nin hizmete açıldığı ifade edildi.

Ayrıca, İstanbul Adalar ilçesinde bulunan 3 katlı eski eser tescilli binanın restore edilerek, “Edebiyat Müze Kütüphanesi" olarak hizmete açılmasına yönelik Bakan Ömer Çelik'in talimatlarıyla çalışmalar başlatıldığı da ifade edildi.

"GEREKLİ TEDBİRLER ALINMIŞTIR"

Bakanlık açıklamasında, “Halen proje aşamasında olan bu edebiyat müze kütüphanesinin restorasyon sonrasında teşhir aşamasında Türkiye Yazarlar Sendikası'nın bahse konu eserleri de bu kütüphanede ziyaretçilerin istifadesine sunulacaktır. Hatta eserler topluca bir bölümde sergilenip, oraya Türkiye Yazarlar Sendikası adı da verilebilir. Bakanlığımız, kamuoyuna aksettirildiğinin aksine Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği'ndeki eserlerle ilgili görev yetkileri çerçevesinde gerekli tedbirleri almıştır.” denildi.

CİHAN

Yorumlar