Kuduz, şap, ppr ve brucella aşılama kampanyaları başladı

Nevşehir’de 2014 yılı kuduz, şap, brucella ve ppr (koyun keçi vebası) aşılama kampanyaları başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kuduz, şap, ppr ve brucella aşılama kampanyaları başladı

Nevşehir’de 2014 yılı kuduz, şap, brucella ve ppr (koyun keçi vebası) aşılama kampanyaları başladı. Şap aşılama kampanyası ile ildeki 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz başkanlığında yapılan aşılama kampanyası ile ilgili toplantıya; Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye Pınar, kasaba belediye başkanları, köy muhtarları, birlik temsilcileri ve teknik personel katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, yaptığı konuşmada, merkez ve ilçelerinde öncelikle 3 Mart-2 Mayıs 2014 tarihleri arasında kuduz aşılama kampanyası, 3 Mart-29 Nisan 2014 tarihleri arasında da şap aşılama kampanyası düzenleneceğini belirtti.

Kuduz aşılama kampanyası boyunca, il genelinde sahipli veya sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılanmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, kampanyada kullanılacak aşıların Bakanlık tarafından proje kapsamında ücretsiz tahsis edildiğini belirtti. Kedi ve köpeklere yılda bir defa koruyucu kuduz aşısı yaptırılmasının kanunen zorunlu olduğunu vurgulayan Yılmaz, aksi takdirde hayvan sahiplerine 6 bin 651 TL idari para cezası uygulanacağı uyarısında bulundu.

Ülkede kuduz hastalığının görülmesinde, başıboş sahipsiz sokak köpeklerinin önemli rol oynadığını söyleyen Yılmaz, “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği hükümleri gereğince, belediyelerin hayvan bakımevleri kurarak aşılama ve rehabilitasyon (kısırlaştırma, sahiplendirme vd.) çalışması yapmaları, hayvan ve halk sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Aşılama kampanyasında, hayvan barınaklarındaki köpeklerin yanı sıra il/ilçe/belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları tarafından görevlendirilecek ekiplerin usulüne uygun olarak yakalayıp zaptı rapt altına almaları halinde sahipsiz sokak hayvanlarına da il ve ilçe müdürlüklerimizce kuduz aşısı yapılacaktır.” dedi.

Şap aşılama kampanyası ile ildeki 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanların aşılanacağını belirten Yılmaz, halk arasında tabak olarak da bilinen şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalıktan korunmanın en önemli yolunun, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanması olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ayrıca, hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir.” diye konuştu.

Yılmaz, il genelinde ayrıca, 1 Mart-31 Mayıs arasında brucella rev1 ve PPR (koyun keçi vebası) aşılama kampanyalarının da 3 Mart-30 Mayıs 2014 tarihleri arasında küçükbaş hayvanlarda yapılacağını açıkladı.


CİHAN

Yorumlar