Kudüs'ün hürriyeti için yapılanlar yetersiz

Anketteki bir soru doğrultusunda, Filistin'de yaşanan olayların sebepleri "dini ve kültürel", "uluslararası çıkar ilişkileri" ile "ekonomik" şeklinde sıralandı.

Google Haberlere Abone ol
Kudüs'ün hürriyeti için yapılanlar yetersiz
Kilittaşı Dergisi'nce, 5 bini aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen anketteki soruları yanıtlayanların yüzde 78'i, Filistin dışındaki Müslümanların, Kudüs'ün hürriyeti için yaptıkları çalışmaları yetersiz bulduğunu ifade etti.

Dergi tarafından, gençlerin Filistin ve Kudüs'e bakışını yansıtabilmek amacıyla 65 ilde, 5 bin 769 kişiyle anket çalışması gerçekleştirdi. Ankete katılanların yüzde 72'sini erkekler, yüzde 28'ini ise kadınlar oluşturdu.

Yüzde 66'sı 18-35 yaş grubuna olan çalışmada yer alanların yüzde 87'si "Birleşmiş Milletler'de Filistin'in devlet olarak tanınmasını nasıl gözlemliyorsunuz?" sorusuna "Olumlu bir gelişme" olarak cevap verdi.

Katılımcıların yüzde 57'si, uluslararası kamuoyunun, Filistin'de yaşanan katliam ve işgalleri görmezden geldiğini ve sorunlara çifte standartla yaklaştığını vurguladı.

Anketteki sorulara cevap verenlerin yüzde 38'i Filistin'de yaşanan hadiselerin duyurulması, anlatılması ve dünyanın bilgilendirilmesi konusunda Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının çalışmalar yaptığını ancak ortak hareket etmediklerini dile getirdi.

Anketteki bir soru doğrultusunda, Filistin'de yaşanan olayların sebepleri "dini ve kültürel", "uluslararası çıkar ilişkileri" ile "ekonomik" şeklinde sıralandı.

"Filistin devletinin yüzde kaçı işgal altındadır?" şeklindeki soruya üzerine de katılımcılardan yüzde 37'si yüzde 80-90, yüzde 33'ü yüzde 60-80, yüzde 19'u yüzde 90'dan fazlası, yüzde 11'i ise yüzde 50-60'ı şıklarını işaretledi.

"Filistin denilince akla Arafat geliyor"

Ankete katılanlara Filistin ile özdeşleşen bazı isimler de verildi.

Katılımcıların yüzde 33'ü Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi'nin ilk başkanı Yasir Arafat'ı Filistin'le özdeşleşen ilk isim olarak kaydetti.

Katılımcıların yüzde 26'sı 1187 yılında Hıttin Savaşı ile Kudüs'ü fethedip Kubbetü's Sahra'nın üzerindeki haçı kaldıran hükümdar Selahaddin Eyyubi'yi, yüzde 15'i sırtı okuyucuya dönük, elleri arkada birleşen duruşuyla Filistin'in işgalini protesto eden karikatür Hanzala'yı, yüzde 13'ü Filistin'in bağımsızlığı için mücadele veren Hamas'ın kurucularından Ahmed Yasin'i, yüzde 7'si Filistin'in bağımsız bir ülke olması için harekete geçen din alimi ve vaiz İzzettin El Kassam'ı ve yüzde 5'i ise Filistin'in önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilen Naci El-Ali'yi Filistin ile özdeşleşen isimler olarak belirledi.

Yorumlar