KSÜ’de, asistan hekimler iş bırakma eylemi başlattı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli bir grup asistan hekim, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve çalışma ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlattı. Hekimler,...

Google Haberlere Abone ol
KSÜ’de, asistan hekimler iş bırakma eylemi başlattı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli bir grup asistan hekim, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve çalışma ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlattı. Hekimler, talepleri karşılanana kadar iş bırakma eylemini sürdüreceklerini belirtti.

    Hastane önünde ellerinde dövizlerle toplanan hekimler sorunlarının giderilmediğini belirterek grev kararı aldı. Tepkilerini iş bırakma eylemi gerçekleştirerek dile getiren hekimler basın açıklaması yaptı.

    Asistan hekimler adına basın açıklamasını yapan Didem Atay, çalışma saatlerinin fazlalığı, az ücret verilmesi ve kadro yetersizliği nedeniyle toplandıklarını belirtti. Uzmanlık yolunda yeterli hoca eğitimi ve desteğini alamadıklarını ifade eden Atay, "Nöbetler, poliklinikler, çalışmalar, tez derken hepsinin altından kalkmaya çalıştık, yıprandık ama ayakta kaldık. Anladık ki hakkımız yeniyor, vaktimiz çalınıyor, zaman geçiyor, Asistan hekimlik adına, doktorluk adına bütün umutlarımız tükendiği için bugün burada görevdeyiz." dedi.

    Nöbet ücreti ve ek ödemelerin düzenli verilmediğini söyleyen Atay şunları kaydetti: "Hastalarımıza bakarken dakika hesap etmemek için buradayız. Müşteri velinimettir anlayışıyla hastaları müşteri zihniyetinde gören, tek düşünceleri müşteri artışı olan zihniyetlere hayır demek için buradayız, Asistan hekimlik dışında yapmak zorunda bırakıldığımız; bizi doktorluktan mahrum eden, zamanımızdan çalan ve bize hiçbir faydası olmayan işleri artık yapmamak için buradayız. Nöbet ertesi bedenen ve ruhen yorulmuşken kimseye faydamız olmaz demek için buradayız. Can güvenliğimizi hiçe sayan sisteme dur! demek için buradayız. Uzmanlık yolunda yeterli hoca eğitimi ve desteğini alamadığımız için buradayız. Şu ana kadar verdiğimiz emeğin karşılığı etmeyen ek ödemelerimiz ve nöbet paralarımızın ödemelerini düzenli alamadığımız için buradayız. Defalarca idare ile konuşulan fakat bir türlü sonuca bağlanamayan konular için buradayız. Emeğimize alınterimize saygı için buradayız. KSÜ Tıp Fakültesi asistanları olarak bugün görev başındayız. Görevimiz isteklerimiz kabul edilene kadar, verilen sözler tutulana kadar devam edecektir. Bu süreçte karşılaşacağımız hiçbir mobbing, nöbet artırma, istifaya zorlama, asistanlık süresini uzatma gibi tehditler bizi yıldırmayacak aksine görev süremizi uzatacaktır. Bugün biliyoruz ki Türkiye’nin bütün asistan hekimlerinin yürekleri bizimledir. Bizim de yüreklerimiz sizinle."

    "SAĞLIK POLİTİKASINDA BAZI YASALARIN DEĞİŞMESİ GEREKLİ"

    Asistan hekimlerin iş bırakma eylemine destek veren Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Hafize Öksüz ise sağlık politikasında yapılan yanlışları eleştirdi. Türkiye’nin sağlıkta çok iyi yerlere geldiğini ancak sağlık çalışanlarının değerlerinin düşürüldüğünü belirten Öksüz, "Sağlık politikasında yanlışlıklar var. 5 yıl önceki sunulan sağlık hizmetine devletin ödediği para aynı şekilde. Ama sarf malzemeleri arttı, hastanelerin karlılık oranı azaldı. Azalırsa nasıl para dağıtsın kurumlar? Hilemi yapsınlar? Yapılmamış işlemleri yapıldı gibi mi göstersinler? Devletimi kazıklasınlar? Burada devletin bazı sağlık politikasıyla ilgili yasaları değiştirmesi gerekmektedir. Bunları göz önünde bulunduralım. Bu ülkede sağlık çok iyi yerlere geldi ama sağlık çalışanlarının değerleri son yıllarda gittikçe düşürüldü ve değersizleştirildi." diye konuştu.

    "KURUMUN KADRO YASASI HENÜZ ÇIKMADI"

    Tıp fakültesi hastanesinin yeni binasına taşındığını ancak kurumun kadro yasasının henüz çıkmadığını ifade eden Öksüz şöyle konuştu: "Yeni bir hastaneye taşındık, çok büyük bir hastaneye taşındık. Burası 3. basamak bir sağlık kuruluşudur, eğitim veren bir sağlık kuruluşudur. Burası sağlık hizmetinden daha çok eğitim veren, uzman yetiştiren bir kuruluştur. Ben buradan tabip odası olarak sayın idarecilere, yöneticilere, milletvekillerine, sağlık bakanlığına seslenmek istiyorum. Bu kurumun bazı sorunları var. Bu sorunları çözmezseniz burada asistan eylemlerinden olay daha farklı boyutlara gelebilir. Bu kurumun kadro yasası hala çıkmadı. Hastanede araştırma hastanesi zihniyetinden çıkıldığı zaman eğitim ve hizmet kalitesi çok düşecektir. Bizim görevimiz Tıp Fakültelerini desteklemektir. Sayın Maraş milletvekillerine seslenmek istiyorum. Bu kurum için acil ihtiyaç olan 200 tane kadrolu hemşire gönderilmesi gerekli. Asistanlarla ilgili sorunların çözülmesi ve maddiyatla ilgili sorunların çözülmesi için buradaki en önemli problemlerden biri personel eksikliği. Çocuklar çok haklı."

    Konuşmaların ardından eylem, görev başında saldırı sonucu hayatını kaybeden doktorlar anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla son buldu. Asistan hekimlerin eylemine hastanelerde görevli bazı personel ile sağlık sendikaları da destek verdi. CİHAN

Yorumlar