KRV’de öğretmen eğitimi hem kısalıyor hem kalite kazanıyor

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletii öğretmen eğitimi konusunda değişikliğe gidiyor. 2009 yılında çalışmalarına başlanan öğretmen eğitimi reformu, 2011 Kasım ayında pilot uygulama olarak hayata geçmişti. KRV Eğitim Bakanı...

Google Haberlere Abone ol
KRV’de öğretmen eğitimi hem kısalıyor hem kalite kazanıyor

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletii öğretmen eğitimi konusunda değişikliğe gidiyor. 2009 yılında çalışmalarına başlanan öğretmen eğitimi reformu, 2011 Kasım ayında pilot uygulama olarak hayata geçmişti. KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, basının karşısına geçerek bu süre içerisinde toplam 384 öğretmeni eğittiklerini ve alınan sonucun memnuniyet verici olduğunu söyledi. Uygulamanın üniversiteden sonra toplam 24 ay olduğunu bildiren Löhrmann, bunu 18’le sınırladıklarını, buna mukabil olarak eğitimdeki kaliteyi artırdıklarını duyurdu.

Reform çalışmasının uygulanmaya başlamasından bu yana öğretmen adaylarını yakından takip ettiklerini ve düzenli olarak geri dönüşüm aldıklarını anlatan Löhrmann şöyle konuştu: “Okul ve öğretmenlerden beklentiler zaman içinde değişti. Öğretmenler artık bilgilendirici, öğretici, eğitici ve aynı zamanda okulu şekillendirici görevler üstleniyor. Öğretmenlerden artık heterojen sınıflarda ders vermelerini ama aynı zamanda da öğrencilere durumlarına göre ferdi destek vermeleri bekleniyor.” Löhrmann ayrıca, öğretmenlerde okul içinde diğer meslektaşlar ile de ekip çalışması ile işbirliğinin öne çıktığını, bunun ise öğretmen eğitiminde öğretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ÖĞRETMEN ADAYI 12 AY KENDİ SINIFINDA DERS VERECEK

Yeni öğretmen eğitiminde öğretmen adayları artık 1 Kasım veya 1 Mayıs tarihlerinde okul stajına başlayabilecek. İlk üç ayını hazırlık olarak geçirecek adaylar, ardından gelen 12 ay içinde haftada dokuz saat ders anlatmakla yükümlü olacak. Adaylar bu dersleri bu süre zarfında kendi sorumluluklarında olan sınıflarda verecek. Son üç ay ise kendi bitirme imtihanları için kullanabilecekleri zaman olarak öngörülüyor.

En önemli değişikliklerden biri de adayın ders verdiği okul ile seminer kurumu arasındaki irtibatın artması olarak açıklandı. Bakanlık yapılan bu değişikliklerle öğretmeni profesyonelleştirirken, eğitim sistemini de daha verimli ve daha sosyal hale getirmeyi planlıyor. Şimdiye kadarki imtihanlarda adayların kaybetme oranının yüzde 7,7’den 6,1’e düştüğüne dikkat çeken Löhrmann, bu alandaki kalite için 6 milyon Euro yatırımda bulunduklarını hatırlattı ve sonucun şimdilik memnuniyet verici olduğunu ifade etti. CİHAN

Yorumlar