KRV’de artan yaşlı nüfus, azalan genç nüfus endişeleri büyütüyor

Almanya’da nüfus yaşlanmasının vardığı boyut, Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) İstatistik Dairesi’nin rakamlarıyla bir kez daha endişe verici yüzünü gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
KRV’de artan yaşlı nüfus, azalan genç nüfus endişeleri büyütüyor

Almanya’da nüfus yaşlanmasının vardığı boyut, Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) İstatistik Dairesi’nin rakamlarıyla bir kez daha endişe verici yüzünü gösterdi. 17,5 milyon nüfusa sahip eyalette 2012 yılı sonunda beşte bir oranında yaşlı insanın yaşadığı ortaya çıktı. 1987 yılındaki sayımda bu rakam yüzde 14,8, 50 yıl önce ise rakam ise yüzde 10 olarak hesaplanmıştı. 65 yaş ve üzerindeki bu insanlar ya emekli ya da emekli olmak üzere.

Bu da toplumun tüm kesimlerini etkileyecek sonuçları beraberinde getireceği anlamına geliyor. Emeklilik sigorta sisteminin sağlıklı yürüyebilmesi için genç nüfusun çalışarak emeklilik sigortasını sağlaması gerekiyor. Ancak genç nüfusun tam aksine az olması gelecek açısından endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor. İstatistiklerde eyalette yaşayan 18 yaşın altındaki gençlerin oranı yüzde 16,7 olarak görünüyor.

50 yıl önce ise bu kesim toplumun yüzde 25,5’ini oluşturuyordu. İki grubun şehirlere dağılımında da ilginç sonuçlara rastlanıyor. Yoğun nüfusa rağmen varlıklı kişilerin tercihi olan Mülheim an der Ruhr en fazla yaşlının yaşadığı şehir olurken, kırsal olarak kabul edilen ve daha çok muhafazakar Hıristiyanların yaşadığı Münsterland ise en fazla çocuk ve gencin olduğu bölge olarak kayda girdi.

ALMANYA GENELİ KRV’DEN FARKSIZ

Almanya genelinde yaşlılarla ilgili oranlar KRV’deki tablodan pek farklı olmasa da, 18 yaş ve altındaki genç ve çocukların durumu yüzde 16,3 olarak daha iyi bir duruma işaret ediyor. Almanya genelindeki rakamlarda 80 milyonluk nüfusun beşte biri göçmen. Kadınların sayısı ise erkekleri geçerek 41 milyona ulaştı. Toplam 6,2 milyon göçmenin 1,5 milyonu (yüzde 24,4) Türkiye pasaportlu. Türkleri 490 bin İtalyan izliyor.
CİHAN

Yorumlar