Köyün suyunun firmaya ihaleyle verilmesi köylüyü susuz bıraktı

Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı, Büyükşehir Kanunu ile mahalle olan Horzumalayaka köyünde yaşayanlar, kendi kaynak sularını kullanamıyor. Buradaki doğal kaynak suyu, yerel seçimlerden kısa bir süre önce, şimdi olmayan İl Özel İdaresi...

Google Haberlere Abone ol
Köyün suyunun firmaya ihaleyle verilmesi köylüyü susuz bıraktı

Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı, Büyükşehir Kanunu ile mahalle olan Horzumalayaka köyünde yaşayanlar, kendi kaynak sularını kullanamıyor. Buradaki doğal kaynak suyu, yerel seçimlerden kısa bir süre önce, şimdi olmayan İl Özel İdaresi tarafından dolum tesisi kuracak bir firmaya 39 yıllığına ihaleyle verildi. Domuzderesi mevkisinden çıkan bu suyu hem tarım sulamasında hem de evlerinde kullandıklarını belirten Horzumalayaka Mahallesi Muhtarı Erol Adıgüzel, yaklaşık üç aydır su sıkıntısı çektiklerini söyledi. Meselenin çözümü için yetkili yerlere müracaat etmelerine rağmen henüz sonuç alamadıklarını kaydetti. Mahalle sakinleri de tepkilerini dile getirmek ve ihalenin iptal edilmesi için geçen günlerde, yaklaşık 200 kişinin katıldığı meşaleli bir protesto eylemi düzenledi.

Muhtar Adıgüzel, yaptığı açıklamada, “Domuzderesi mevkisinde birçok doğal kaynak suyu var. Bu suları hem tarımsal sulamada hem de kendi evlerimizde kullanıyoruz. Sular zaten yetersiz. Öğrendik ki Manisa İl Özel İdaresi, bu doğal kaynak sularını ihaleyle 39 yıllığına bir firmaya vermiş. Bu olaydan mahallemizde kimsenin haberi yok. Su sıkıntısı halen devam ediyor. Sıkıntı büyük, mahalle sakinleri mağdur oluyor. Vatandaşların suları kesildi. Üç aydır hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Yetkili her yere müracaat ederek sıkıntımızı dile getirdik ancak şu ana kadar bize dönen olmadı ve yaşadığımız bu sıkıntıya çözüm üretilmedi. Kimse mahallelinin yaşadığı bu sıkıntıyla ilgilenmiyor.” dedi.

Horzumalayaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Murat Başkurt ise, “Mahalle sakinlerine gelip bu durumu anlatan da yok. Biz mahalle sakinleri ve kooperatif olarak, ilgili bütün birimlere gerekli müracaatlarımız yapmış durumdayız. Sonuç alana kadar da girişimlerimiz sürecek. Mahalle sakinleri olarak tek vücut olduk ve sesimizi duyurmak için eyleme başladık. Derdimizi bütün Türkiye'ye anlatmak için bundan sonra da eylemlerimize devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Ersoy da, “Mahalle sakinleri ve kooperatif olarak, ilgili tüm birimlere gerekli müracaatlarımızı yapmış durumdayız. Sonuç alana kadar da girişimlerimiz sürecek. Mahalleli, suyunu geri almak için tek vücut oldu. Sesimizi duyurmak için meşaleli eylem yaptık. Mücadelemiz, sonuç alıncaya kadar devam edecek.” dedi.

Bu arada CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, konuyu Meclis'e taşıdı. Yaşamını ve geçimini bölgeden çıkan doğal kaynak suyuyla sürdüren köylülerin kadim haklarının plansız kararlarla altüst edilmek üzere olduğunu savunan Öz, su seviyesinin azalmasının hayvan ölümlerine ve içme suyu sıkıntısına ortam hazırladığını söyledi. Suyun en temel hak olduğunu belirterek, "Mahalleye ulaşan boruları kesip yerine kendi borularını döşeyerek suyu pazarlamanın çok büyük tehlikeleri doğuyor. Arazide yapılan kazı çalışmaları, yamaçlara ciddi ölçüde zarar vermiş; heyelan ve erozyonlar başlamış. Yol açmak adına ormanlık alandaki birçok ağaç katledilmiş. Doğayı ve insanı hiçe sayarak suyu paraya bağlayanlar, hangi siyasi ilişkilerin içine girerse girsin hesap verecek. Binlerce insanımızı etkileyecek, hayvanlara ve ormanlara zarar veren bu yanlıştan bir an önce dönülmeli.” diye konuştu. Milletvekili Öz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması talebiyle soru önergesi de verdi. CİHAN

Yorumlar