Köylülerden kefenli yol eylemi

Bitlis’in Hizan ilçesinde köy yollarının yapılmadığını ve bu nedenle de her gün yolda ölüm tehlikesi atlattıklarını iddia eden köylüler ve köy minibüsü şoförleri soruna dikkat çekmek amacıyla kefenli yol eylemi gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Köylülerden kefenli yol eylemi

Bitlis’in Hizan ilçesinde köy yollarının yapılmadığını ve bu nedenle de her gün yolda ölüm tehlikesi atlattıklarını iddia eden köylüler ve köy minibüsü şoförleri soruna dikkat çekmek amacıyla kefenli yol eylemi gerçekleştirdi.

Hizan ilçesine bağlı 30 köy, 120 mezra ve yaklaşık 10 bin kişinin kullanmış olduğu yaklaşık 100 kilometrelik Dereboyu, Horozdere ve Ürünveren grup köy yolunun yıllardan beridir yapılmadığını ve bu nedenle yolu kullanan köy minibüslerinin her gün kaza tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını öne süren köylüler, tepki amacıyla önce kontak kapattı ardından anahtar bırakma eyleminde bulundu. Sorunun aciliyetine dikkat çekmek isteyen köylüler daha sonra kullanılmaz durumda olan köy yolu üzerinde kefen giyerek “Her gün kefenimizi giyerek bu yolu kullanmak zorunda kalıyoruz” mesajı verdi.

İlçe merkezinde toplanan köylüler adına açıklama yapan Hizan Toplu Taşıma 32 Nolu Kooperatif Başkanı Celal Kaplan, yıllardan beridir gerek siyasiler gerekse bürokratlar tarafından her defasında sorunun çözüleceğinin söylenmesine karşın henüz somut bir adım atılmadığını dile getirdi. Her yerel ve genel seçimler öncesi yol yapım sözü verildiğini, ancak ne hikmetse seçimden sonra yollarının yapılmadığına dikkat çeken Kooperatif Başkanı Celal Kaplan, 30 köy, 120 mezrada bulunan yaklaşık 10 bin kişinin her gün kullanılamaz durumda olan yaklaşık 100 kilometrelik yolu kullanmak zorunda kaldığını ve bu nedenle her gün ölümle burun buruna kaldıklarını anlattı.

Tehlikenin boyutuna ve durumun önemine dikkat çekmek amacıyla kefenli yol eylemi gerçekleştirmek zorunda kaldıklarına vurgu yapan Kaplan, “Maalesef son çere olarak eylem yapmak zorunda kaldık. Çünkü gerçekten her gün binlerce insan bu yolları kullanıyor. Bozuk olan bu yollarda her gün onlarca köy minibüsü kaza geçirme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu da demek oluyor ki bizler bu yolu her kullandığımızda kefenimizi yanımıza alıp kullanıyoruz. Çünkü bu yol er ya da geç çok büyük kazaların olmasına gebe bir yoldur. Her seçim öncesi yapılma sözü verildi. Ancak kaç seçimler geçti ama maalesef somut bir adım yok. Bu yolların yapılması için illa ki ölümlü kazaların gerçekleşmesi mi bekleniyor. Şayet bu bekleniyorsa bu kazalar çok uzağımızda değil. Yetkililere ve siyasilere sesleniyoruz. Lütfen bizim bu sorunumuzu çözün. Şayet çözülmezse telafi mümkün olmayan kazaların gerçeklemesi an meselesidir.” diye konuştu.

“BOZUK YOLLAR YÜZÜNDEN KAZANDIĞIMIZI MİNİBÜSLERİN TAMİRATINA VERİYORUZ”

Bozuk yollar yüzünden köy minibüsçüleri olarak kazandıklarının iki katını araçların tamirat giderinde kullandıklarını iddia eden köy minibüs şoförlerinden Şakir Çetin, “Artık minibüsle taşımacılıktan kazandığımız parayla evimizi mi geçindirelim yoksa kazandığımızın iki katını bozuk yollar yüzünden aracın tamirine mi verelim şaşırdık. Elimiz kolumuz bağlı. Mağdur durumdayız. Sorunun çözülmesini istiyoruz.” dedi.

“OLMAYAN YOL İÇİN, 8 BİN TL TOPLU TAŞIMACILIK YOL BELGESİ ÜCRETİ İSTENİYOR”

Minibüs şoförlerinden Ahmet Erdal ise yıllardır olmayan yol için kendilerinden her yıl yaklaşık 8 bin TL 'D4 toplu taşımacılık yol belgesi' ücreti istendiğini belirtti. Ambulans şoförlerinin bile acil vakalarda kullanmaya çekindikleri 'sözde olan özde olmayan yol'un her haliyle kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Erdal, “Ancak bizler bu bozuk yollar yüzünden bir şey kazanmak bir yana neden olduğu hasarlar için cebimizden ekstra para harcamak zorunda kalıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar