Köylülerden ‘heyelan’ eylemi

Muş merkeze 50 kilometre mesafedeki Ağartı köyünde 2009 yılında meydana gelen heyelandan sonra yeni konutlar için yer tespitinin bugüne kadar yapılmaması köylüleri isyan ettirdi. Sorunlarına çözüm bulunması için seslerini duyurmaya çalışan...

Google Haberlere Abone ol
Köylülerden ‘heyelan’ eylemi

Muş merkeze 50 kilometre mesafedeki Ağartı köyünde 2009 yılında meydana gelen heyelandan sonra yeni konutlar için yer tespitinin bugüne kadar yapılmaması köylüleri isyan ettirdi. Sorunlarına çözüm bulunması için seslerini duyurmaya çalışan köy halkı, hazırladıkları pankartlarla yürüyerek tepkilerini dile getirdi.

Muş merkeze 50 kilometre mesafede, 200 hane ve 2 bine yakın nüfusu bulunan Ağartı köylüleri, 2009 yılında meydana gelen heyelandan sonra yeni konutlar için yer tespitinin bugüne kadar yapılmamasına tepki gösterdi. Bazı evlerin duvarlarında büyük yarıklar açılırken, bazı evlerde ise çukurlar oluştuğunu anlatan köy sakinleri, oturulamayacak durumda olan evlerde mecburen oturduklarını ve her gün ecel teri döktüklerini söyledi.

Muş Valiliğine defalarca müracaatlarının sonuçsuz kalmasından dolayı, BİMER aracılığıyla Başbakanlık'a müracaat ettiklerini, Muş Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün ise duyarsız kaldığını ileri süren köy halkı bir an önce boş hazine arazilerinin tespitinin yapılması ve konutların yapımına başlanılmasını istedi.

“NEDEN HALEN YER TESPİTİ YAPILMIYOR?”

Her gün ölüm ile burun buruna geldiklerini ve yetkililerin buna duyarsız kaldığını kaydeden Ağartı Köy Muhtarı Mehmet Emin Sönmez, “Bizim köyümüz 200 hanedir. Köyümüzün nüfusu 2 bin civarındadır. Biz 2009 yılında heyelan nedeniyle mağdur olduk. 2012 yılında heyelandan dolayı hak sahibi olduk. 2013 yılından beri halen yer tespiti bir türlü yapılamıyor. Evlerimiz oturulamaz durumda. Köyde toplam 31 hane hasarlı durumdadır. Cami, taziye evi ve imam evi de hasarlı durumdadır.” dedi.

Tapu Kadastro Müdürünü köye davet ettiklerini ifade eden Muhtesim Çelik isimli vatandaş ise “2009 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle, 2013 yılında hak sahibi olduk. Muş Valiliğine, BİMER üzerinden Başbakanlık'a, İl Afet Müdürlüğüne, Tapu Müdürlüğüne müracaatlarımız oldu. Ancak bugüne kadar gelip tespit yapmadılar. Özellikle Tapu Müdürü, sen Japon yapıştırıcı gibi koltuğuna yapışmışsın. Seni Ağartı köyüne davet ediyorum, neden gelip tespiti yapmıyorsun. 31 hane yaklaşık 800 nüfusun günahı kime ait. Seni bir günlüğüne buraya davet edip evimde kalmanı istiyorum. Kalabilir misin? Benim gibi 31 hane bu şekilde evlerinde oturamıyorlar. Sayın Başbakanım sizin valiniz, müdürünüz orada ne görev yapıyor. Bir an önce boş olan hazine yerlerinin tespitlerinin yapılmasını ve konutlarımızın yapılmasını istiyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar