Korkmaz: Bitkiler tozlaşma için arılara muhtaçtır

Samsun’un Terme ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü konferans salonunda arı yetiştiricilere yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Korkmaz: Bitkiler tozlaşma için arılara muhtaçtır

Samsun’un Terme ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü konferans salonunda arı yetiştiricilere yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminere Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz katıldı. Mart ayı ile birlikte başlayacak olan arıcıların arılarını başka yerlere taşımaları gerekirken yapmaları gereken ve almak zorunda oldukları izinleri hatırlattı.

    Daha sonra kürsüye çıkarak arıcılara bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz, “Dünya’da gıda üretiminin yüzde 90’ı 82 bitki türünden elde edilmektedir. Bu bitki türlerinin yüzde 63’ü de bal arıları tarafından yapılan polinasyona (tozlaşmaya) gereksinim duymaktadırlar. Bunun için yaşanabilir bir dünya istiyorsak arılara bir muhtacız. Bitki ve meyve üretenlerin bal arılarından ve arıcılardan kaçmaları meyve ve bitkilerine zarar vermenin yanında yüz’de yüz fayda sağlamaktadır. Arıcıların en çok sıkıntı çektiği bir durumda yer problemidir. Aslında biz bunları arıcılara değil üretim yapan çiftçi ve meyve yetiştiren üreticiye anlatmalıyız aslında onlar arıcılara muhtaç bilselerdi bitkilerinin tam tozlanamadığı için ürün kayıplarının yaşandığını onlar arıcıların peşinden koşardı. Biz arıcılara bugün bunları anlatarak onların doğaya ve bitki üretimine katkılarını anlatacağız." dedi. Korkmaz, "Etkin polinasyon için pek çok bitkide böceğin etkisi çok fazla olduğu için en önemli polinasyon etkeni de böcekler olmaktadır. Bu amaçla böceklerin verimlilik üzerine etkisini saptamak için yapılan çalışmalarla katkı düzeyi saptanmıştır. Ancak en önemli tozlayıcı böcek olan bal arılarının etkisi daha fazladır bitkiler arıların tozlaşmasına muhtaçtır." şeklinde konuştu.

    SAĞLIKLI BİR KOLONİ İÇİN ANA ARI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMELİ

    Ana arıda dikkat edilecek hususları anlatan Korkmaz, “Arıcılıkta başarı, istenilen verim özellikleri bakımından üstün kaliteye sahip ana arıların kullanılmasına bağlıdır. Arıcılığı ileri gitmiş ülkelerde bu özelliklere sahip ve arıcılık yapılan bölgeye uyumlu damızlık ana arılar geliştirilmiş ve kullanılmaktadır. Ülkemizde ise damızlık temini konusunda sıkıntılar bulunmaktadır. Ancak geçiş sürecinde de olsa kendi ana arısını yetiştirecek olan arıcıların dikkate almaları gereken kural şudur. Arıcılık yaptığı yöreye uyum sağlamış, bal verimi yüksek ve uysal olan kolonilerden ana arı yetiştiriciliği yapmalarıdır. Ayrıca yörede ana arı yetiştiriciliği yapan işletmelerden ana arı satın almalarıdır. Ana arı bir yılda ortalama 200-300 bin yumurta atar. Bir yumurta için 5-30 sperm harcanır. Ana arı sperm kesesinde çeşitli faktörlerin etkisi altında 5-8 milyon sperm depolar. Bir erkek arıda 7 milyon sperm bulunur. Ana arı bir yılda yaklaşık 3 milyon sperm harcar. Aldığı spermin çoğunu 2 yıl içerisinde kullanacağı için verimsizlik başlar. Bu nedenle mümkünse her yıl, değilse en fazla 2 yılda bir ana arı değiştirilmelidir. Bu gibi faktörlerin arıcılık için önemli olduğunu belirten Korkmaz, bu bilgiler bizim için önemli hem teorik hem de uygulamada bu bilinçle hareket edersek verimli bir bal alır ve sağlıklı bir arı kolonimiz bulunur.” dedi.

    Sunumun ardından arıcıların sorularını cevaplandıran Korkmaz, her zaman kendisini bilgi için arayabileceklerini söyleyerek arıcılara destek çağrısında bulundu. CİHAN

Yorumlar