Köprülü: MEB'in yeni yönetmeliğine göre hiçbir dershane dönüşüme giremez

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili önemli...

Google Haberlere Abone ol
Köprülü: MEB'in yeni yönetmeliğine göre hiçbir dershane dönüşüme giremez

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yönetmelikte yapılan düzenleme ile birlikte dershanelerin temel liseye dönüşmesinin öngörüldüğünü hatırlatana Köprülü, “Bu yönetmeliğe göre yeni bir düzenleme yapılmaz ise Türkiye’deki hiçbir dershane dönüşüme giremez.” dedi.

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü Millî Eğitim Bakanlığı’nın hazırlanan ‘Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) önemli açıklamalarda bulundu.

Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un daha önce çıkarıldığını belirten Köprülü, “Dershaneleri yok sayan ve bir dönüşüm sürece hedefleyen bir kanundu. Bu kanuna uygun olarak bekleniyordu bu yönetmelik. Kanuna uygun olarak bir yönetmelik hazırlanmış.” diye konuştu.

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlükte olduğu için yönetmeliğin de hazırlandığın anlatan Köprülü, “Anayasa Mahkemesi yeni çıkan kanunu eğer iptal ederse yani kanundan dershanelerin çıkarılması konusunu iptal ederse, tekrar dershanelerin varlığı kabullenilmiş olursa, bu yönetmelikte yeniden düzenlenmeye ihtiyaç olacaktır. Bizler sabırla Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekliyoruz.” dedi.

Yönetmelikten önce çıkarılan kanunun dershanecilerin beklentilerin dışında olduğunu vurgulayan Köprülü, “Kanun hazırlığında dershanecilerin görüşlerinin değerlendirileceği kısmı vardı ama bizim isteklerimizin bir kısmı değerlendirilmiş değil. Örneğin biz dershaneler devam etsin ama isteyen arkadaşımız madem devlet bir hak verecek, dönüşümle ilgili arzu edenler, bu dönüşüme geçmiş olsun, talebimiz vardı bu yer almadı. İsteyenlerin hepsi dönüşecek veya dönüşmek istemeyenlerin hepsi 2015 eylül ayında kapatılacak. Kanun zaten baştan böyle çıktığı için yönetmelik kanuna uygun olarak çıktı. Yönetmelikte beklentilerimize cevap veren veremeyen diye bir olgu olması söz konusu değil, zaten kanun beklentilerimize cevap vermiyor.” şeklinde konuştu.

Yönetmelikte devlet okullarında hafta sonu takviye kursu açılma hakkı verildiğini anlatan Köprülü, “Okullara kendi öğrencileri için kurs hakkı tanınıyor. Dışarıdan öğrenci alınamayacak. Kendi öğrencilerine takviye amaçlı kurs verme olayı zaten önceden vardı. Dershaneleri kapatma kanunu çıkmadan öncede okullar isterse, bu kursu verebiliyordu. O anlamda çok büyük bir terslik yok. Ama terslik şurada. Bir taraftan özel sektör bu işi yapıyor ona engel oluyorsunuz, dershanecilik yapmasın diyorsunuz, bir taraftan da okullar ihtiyaç duyarsa, yapsınlar diyorsunuz. Terslik ve tezat burada. Bizim kanun beklediğimiz gibi olmadığı için yönetmelikte ona göre çıkarıldı, o nedenle duygu düşünce ve beklentilerimizde bir değişiklik yok.” açıklamasında bulundu.

Yönetmelikte yapılan düzenleme ile birlikte dershanelerin temel liseye dönüşmesi öngörüldüğünü hatırlatana Köprülü, “Temel lise oldukları zaman, bu defa lise olma şartı devreye giriyor. Lise olma şartlarında da, açılacak okulun 100 metre civarında umuma açık ve içkili yerlerin olmaması şartı aranıyor. Bu yönetmeliğe göre, yeni bir düzenleme yapılmaz ise Türkiye’deki hiçbir dershane dönüşüme giremez. Aşağı yukarı hepsinin 100 metre civarında buna benzer şeyler var.” dedi.

CİHAN

Yorumlar