Köpeğe eziyet eden çocuklara ‘danışman’ destek verecek

Adana’da sokakta yaşayan bir köpeğin boynuna zincir bağlayarak suya atan üç çocuk ve ailelerine yönelik mahkeme emsal bir karar verdi.

Google Haberlere Abone ol
Köpeğe eziyet eden çocuklara ‘danışman’ destek verecek

Adana’da sokakta yaşayan bir köpeğin boynuna zincir bağlayarak suya atan üç çocuk ve ailelerine yönelik mahkeme emsal bir karar verdi. Adana 2. Çocuk Mahkemesi, çocuk ve ailelerine ‘danışman tedbiri’ uyguladı.

Adana’nın Seyhan ilçesi Gülbahçesi Mahallesi'nin Karasu mevkiinden geçen sulama kanalında, bir grup çocuğun sokakta yaşayan bir köpeğin boynuna zincir bağlayarak suya attı. Kaçmaya çalışan hayvana bu işlemi müteaddit defa tekrarlandı. Tüyler ürpertici görüntülerin basında yer alması üzerine Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Adana Valiliği'ne başvurdu. Çıtırık, “bu şedit, zarar verici ve bilinçsiz hareket sonrası; faillerin tespit edilerek rehabilite edilmesini" istedi.

Daha sonra konu Adana Barosu Başkanlığı Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Selahattin Yakın’a intikal etti. Tedbir kararının alınması için Yakın, yasa gereği DOHAYKO adına Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na müracaat etti. Kurum, dosyayı adliyeye gönderdi. Adana 2. Çocuk Mahkemesi, 2013/93 sayılı kararıyla çocuk ve aileleri için 'danışman tedbiri' uygulamasına hükmetti.

Avukat Selahattin Yakın, mahkemenin Türkiye'de emsal olacak bir karara imza attığını ifade etti. Yakın, “Bu kararın anlamı evlatlarının bakımından sorumlu aileye çocuk yetiştirme konusunda bir uzman yardımcı olacak. Çocuklara da eğitim ve gelişimleri için bir yol gösterici uzman destek verecek.” dedi. Mevzuatta sahipsiz hayvana eziyet etmek ya da öldürmenin suç olmadığını belirten Yakın, “Kabahat fiilinin de yetersizlikten ziyade komik olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Fiili işleyenlerin çocuk olduğu da gözetilerek ve yetersiz mevzuat hükümleri de nazara alınarak daha önce yapılmamış bir şeyleri yapmak gerektiği sonucu ortaya çıkmıştı.” diye konuştu.

Belirtilen çocukların aileleri tarafından ihmal edildiği; bu sebeple zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal olarak gelişiminin tehlikede olduğuna dikkat çeken Selahattin Yakın, şöyle devam etti: "Zavallı, muhtaç, aç ve zararsız bir hayvana tabir-i caizse işkence yapmak başka hiçbir şekilde açıklanması mümkün değildir. Bu eylemi yapanların henüz çocuk olması olayın vahametini gözler önüne sermekte. Hepimizi olayın toplumsal boyutunu düşünmeye sevk etmektedir. Zira zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal yönleri tahribata uğramış insanların başta kendilerine ve topluma ne kadar büyük zarar vereceği tartışma konusu dışındadır. Kanun koyucu bu sebepten ötürü yasada bir takım koruyucu ve destekleyici tedbirler ön görmüştür. Madde 5'te bu husus, ‘danışmanlık, eğitim, bakım ve sağlık’ tedbirleri olarak zikredilmiş ve gerekli açıklamalar yapılmıştır. Gerçekten de somut olay incelendiğinde, bahse konu eylemin faili çocukların ailelerine ‘çocuk yetiştirme konusunda yol gösterilmesi (danışmanlık tedbiri), kendilerine de’ ruhsal sağlıklarının korunması ve tedavisi için gerekli rehabilitasyona (sağlık tedbiri)’ uygulanması zaruri bir hal almıştır.”

Mahkeme kararıyla dar anlamda köpeğe yapılan eziyette duyarsız kalınmadığını gösterdiğini kaydeden Yakın, çocuk ve ailelerine yardımcı olunmasının önemi üzerinde durdu. Yakın, “Geniş anlamda ise hayvan eziyet yapan bir çocuğun ‘zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal’ yönden gelişmemiş olduğunun kabul edilmiş olmasıdır. Ayrıca sorun çok taraflı düşünülmüş olup çözüm odaklı bir yol izlenmiş olmasıdır. Tek dileğimiz bir daha böyle kararlar alınmak zorunda kalınmamasıdır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar