Köln'de kadın gazeteciler medyada kadını tartıştı

Almanya'nın Köln şehrinde 130 kadın gazeteci Alman Gazeteciler Birliği’nin (DJV) düzenlediği programda bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Köln'de kadın gazeteciler medyada kadını tartıştı

Almanya'nın Köln şehrinde 130 kadın gazeteci Alman Gazeteciler Birliği’nin (DJV) düzenlediği programda bir araya geldi. Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya gelen farklı alanlardan ve yaş grubundan gazeteciler, kadın ve medyayı ilgilendiren birçok konu hakkındaki görüşlerini paylaştılar. Almanya’nın farklı şehirlerinden 130 kadın gazeteci Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle onuncu kez Köln’de bir araya geldi. Serbest veya sürekli iş anlaşması olan, yazılı veya online gazetecilik yapan, genç veya ilerlemiş yaşta kadın gazeteciler bir araya gelerek gazetecilik mesleği için başka neler yapılabileceğine dair panel ve çalışma gruplarına katıldı.

Konuşmacılar arasında DJV’nin Fırsat Eşitliği Uzmanlık Grubu Sorumlusu Mechthild Mäsker, programa başlarken salonda bulunan kadın gazeteciler arasında son iki yıl içinde üst konumlarda pozisyon alanların el kaldırmalarını istedi. Salonda el kaldıran olmadığını gören Mäsker, kadın gazeteciler için bu meslekte yapılacak daha çok iş olduğunu vurguladı. Kurumun başkan yardımcısı Ulrike Kaiser ise kadınları yönetim konumuna getirmenin yeterli olmadığını, bunun yerine gazeteciliğin daha iyi hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kariyerin genel olarak bir tırmanma iskelesi olarak algılanması gerektiğinde birleşen katılımcılar, kadınların meslek hayatında hemcinsleri ile dayanışma içinde olmaları gerektiği ifade edildi. Özellikle blogcular arasında kadınların kamuoyunda daha çok gündeme taşınması gerektiği fikrini ortaya atan Kaiser, Almanya’da genellikle erkek blogcuların popüler olduğuna vurgu yaptı.

Programa katılan gazeteci kadınlar aynı mesleği icra etseler de, birçok konuda farklılık arz ettiklerini gösterdiler. Her bir gazetecinin katıldığı şehrin çeşitliliği, çalıştığı alanın farkı ve özel biyografisi programı bir gazeteciler fuarına dönüştürdü. Farklı dallardan kadın gazeteciler fikir alışverişinde bulunarak müşterek sorunlara çareler aradı.

Bir kadın gazeteci ise tüm katılımcıların takdirini toplamayı başardı. 1935 doğumlu Marlies Hesse, kadın gazeteciler için düzenlenen bu etkinliğin tümüne katılan bir isim. Hesse, uzun yıllara dayanan tecrübesi, yeni ve genç gazetecilere olan bakışı ile sıra dışı bir kadın olarak görülüyor. Bir sonraki kadın gazeteciler buluşması 2016 yılında düzenlenecek. CİHAN

Yorumlar