Köln Belediye Başkanı: İftar Alman kültürüne, ortak dini değerlerimize aittir

İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) siyaset, sivil toplum, farklı din temsilcileriyle akademisyenleri Villa Hahnenburg’da verdiği iftarda buluşturdu. İftara katılan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters, Ramazan iftarının Alman...

Google Haberlere Abone ol
Köln Belediye Başkanı: İftar Alman kültürüne, ortak dini değerlerimize aittir

İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) siyaset, sivil toplum, farklı din temsilcileriyle akademisyenleri Villa Hahnenburg’da verdiği iftarda buluşturdu. İftara katılan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters, Ramazan iftarının Alman kültürü ve ortak dini değerler arasına girdiğini söyledi.

Başkan Roters, “10-12 yıl geriye bakarsak böylesi bir iftara davet epey sıra dışı bir şey olurdu. Bugün normal. İftar da artık bizim kültürümüze, ortak dini değerlerimize attir. Ülkemizde ve ortak şeylerimizde çok şey değişti. Ve böylesi daha iyi.” dedi.

Başkan olarak Müslüman inancını da temsil ettiğini hatırlatan Roters, “Enformasyon ve iletişim önyargıları gidermek için önemli koşullardır. Biz belediye bünyesindeki Dinler Meclisi’nde çok ortak noktalarımız olduğunu göstermeye çalışıyoruz.” dedi.

Belediyede ibadethane açmayı düşündüklerini de aktaran, Köln’de bir Müslüman anaokulu fikrini de desteklediğini kaydeden Roters, “Allah bize barış içinde birlikte yaşam görevi vermiştirş” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN’A RAĞMEN HUZURSUZLUK ÇAKARAN İSLAM ADINA KONUŞAMAZ

VIKZ iftarı Faruk Özsaka’nın Kur'an tilaveti ile başladı. Ardından konuşan VIKZ Genel Başkanı Mehmet Duran Ramazan’a rağmen dünyanın bir çok yerinde Müslümanların zulüm ile karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

Duran “İslam barıştır. Ramazan’a saygı duymayan, şiddet ve huzursuzluk çıkaranlar hiç bir şekilde İslam dini adına konuşamaz, icraat yaptığını söyleyemez.” dedi.

Gençlik ve eğitim hizmetlerinin VIKZ’ın önemli çalışma sahalarından olduğuna dikkat çeken Duran, “Dini eğitim yanı sıra gençlerimizi kişiliklerini geliştirmek, yaşadıkları topluma faydalı birer birey olmaları için destekliyoruz, topluma katkıda bulunma şanslarını yükseltiyoruz. Bunun için çalışmalarımızın daha fazla karşılık bulmasını ve İslami müesseselerin kamusal yardımlardan daha fazla yararlanabilmelerini arzu ediyoruz.” diye konuştu.

Genel Sekreter Seyfi Öğütlü ise VIKZ’ın yeniden yapılandığını, artık dokuz eyalet birliğine sahip olduğunu aktardı

RAMAZAN MÜSLÜMAN OLMAYANLAR İÇİN DE ÖZEL HALE GELDİ

KRV Uyum Bakanlığı Müsteşarı Thorsten Klute ise Müslümanlar için özel bir ay olan Ramazan’ın artık Almanya’da Müslüman olmayanlar için de özel hale geldiğini söyledi. Klute, “Ramazan daha fazla buluşma, dinler arası diyaloğun dönemi oldu. Artık anaokullarına giden çocukların yüzde 40’ı göçmen kökenli. Yeni Almanya bu.” dedi.

KRM sözcüsü Ali Kızılkaya ise herkesi, Yahudi ve İslam düşmanlığı ile birlikte mücadele çağrısı yaptı.

KRV Milletvekili Serap Güler ise Roters’in bile iftarın ne olduğunu açıklamadan iftardan bahsetttiğini hatırlatarak gelinen aşamanın sevindiriciliğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Köln Konsolosu Adnan Hayal, ABD’nin Düsseldorf Başkonsolosu Stephen A. Hubler ve kilise temsilcileri de birer selamlama konuşması yaptı. CİHAN

Yorumlar