Kobani’ye dönüşler hızlandı

IŞİD saldırıları nedeniyle Türkiye'ye sığınan Kobanililerin ülkelerine dönüşü hızlandı.

Google Haberlere Abone ol
Kobani’ye dönüşler hızlandı

Yaklaşık 6 ay evvela Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar itibariyle Kobani’den Türkiye’ye kaçan Suriyeli Kürtler, IŞİD’in Kobani’den çıkarılmasının arkasından ülkelerine dönmeye başladı.

Çoğu kadın, İhtiyar ve çocuklardan oluşan sığınmacıların, yanlarında getirdikleri birtakım eşyaları ile müşterek Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçişine izin verildi. Güvenlik denetim noktasında arama yapılan sığınmacılar, hüviyet kontrollerinin ardından, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca oluşturulan mobil kayıt merkezinde işlemlerinin tamamlandıktan sonra ülkelerine dönebildi.

Türkiye’ye teşekkür eden Kobanililer, evlerine arka dönmenin sevincini yaşadıklarını anlatım etti. Gün içinde binlerce Suriyelinin ülkelerine dönmeleri bekleniyor.

KOBANİ’DE SAVAŞ SÜRECİ

IŞİD’in Kobani kuşatması 13 Eylül 2014’te başladı. 2 Ekim’de Kobani çevresindeki oldukça çok köyü elde eden IŞİD ile PYD’ye bağlı silahlı güçler arasındaki çatışmalar şehir merkezine ilerleyince, 300 bin Suriyeli Kürt evlerinden kaçmak mecburiyetinde kalmış, Türkiye’ye yalnızca bir gün içinde 180 bin şahıs sığınmıştı. Sivillerin boşalttığı Kobani’de çatışmalar takribî 5 ay sürerken, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava bombardımanlarıyla Kürt gruplara destek vermişti. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de Türkiye üstünden geçirdiği peşmerge güçleriyle IŞİD’e karşı oluşturulan cepheyi genişletmiş, 26 Ocak’ta Kobani’nin merkezinde denetim % Kürt güçlerinin eline geçmişti. Peşmerge ve ÖSO destekli YPG, çevrede olan 120 köyü IŞİD’den arka almıştı.

Kobani ve köylerinde güvenliğin sağlanmasının arkasından ise gruplar helinde ülkelerine geri gitmek arzulayan Kürtlere, Türk mercileri sebebi ile izin verilmeye başlandı. Süleyman Şah Türbesi’nin nakli, Saygı Karakolu personelinin tahliyesi için yapılan Şah Fırat operasyonun ardından, bir gün içinde 2 bin 200 Suriyeli geçiş yaparken, bugüne kadar toplamda 6 bini aşkın Kobanili ülkesine döndü.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar