Koalisyon Sözcüsü: Husilerin Hava Savunması Vuruldu

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü, Şii Husilerin Yemen'in başkenti Sana'daki hava savunma sistemleri ve kara birliklerinin vurulduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Koalisyon Sözcüsü: Husilerin Hava Savunması Vuruldu

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan komuta merkezinde izahat oluşturan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü, bugünkü bombardımanda Husilerin hava savunmasının gaye alındığını duyurdu. Sözcü, Suudi Arabistan sınırına doğru devinim halindeki kara birliklerinin de harp uçakları ile vurulduğunu söyledi.

HUSİLER SİLAHLARI BİLİNMEYEN BİR YERE TAŞIDI

Sana'daki Al Jazeera kaynakları, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ilişkin harp uçaklarının akşam saatlerinde Sana'daki birtakım hedefleri bombaladığını söyledi.
Kaynaklar, Sana'nın güneyinde bulunan Husilere ilişkin askeri tesis ve silah depolarının havadan üç defa bombalandığını söyledi.

Silah depolarının gaye alınması üstüne Husilerin depoları Önlem amaçlı boşalttığı ve silahları bilinmeyen yerlere taşıdığı anlatım edildi.

HUSİLERE PUSU

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı birliklerle Güney Halk Komitesi güçleri, Lahic kentinde Husilere pusu kurdu. Bir zırhlı personel taşıyıcının imha edildiği pusuda 20 Husi öldü.

Husi Ensarullah hareketinin güneydeki ilerleyişinin bir parçası bulunan ve Aden'e 50 kilometre mesafedeki Lahic kenti yer yer şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Dünkü çatışmalarda da 5 sivil ölmüş, 20 şahıs yaralanmıştı.

ABD: UCU AÇIK BİR ASKERİ OPERASYON İSTEMİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Jeff Rathke ise, gündelik matbuat toplantısında, 'Bunun ucu açık bir askeri operasyon olmasını istemiyoruz' dedi. Rathke, ABD'nin Arap ülkelerinin mühtemel kara operasyonunu destekleyip desteklemediğine yönelik soruları ise yanıtsız bıraktı.

Yemen'in devrik önderi Ali Abdullah Salih ise operasyonları durdurun çağrısı yaptı. Salih, Suudi Arabistan öncülüğündeki güçlerin askeri operasyonu durdurmasını ve diyaloga geçilmesini istedi.

YEMEN CUMHURBAŞKANI MISIR'DA

Dün Aden kentinden Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a giden Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ise Mısır'a geçti.

Yarın başlayacak Arap Birliği Zirvesine katılacak bulunan Hadi, hususi bir uçakla zirvenin yapılacağı Şarm El Şeyh kentine gitti. Hadi, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi nedeni ile havaalanında karşılandı.

YEMEN KRİZİNİN GEÇMİŞİ

Devrimin peşinden politik süreçlere daha çok katılım istek eden Husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, Yemen'de istikrarsızlığa yol açmıştı. Merkezi yönetimle yapılan uzlaşma görüşmelerinin netice vermemesi üstüne başkent Sana'da birtakım stratejik bölgeleri denetim altına piyasa Husiler, Ocak 2015'te başkanlık sarayına girmiş, bu olayın peşinden ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, bir zaman sonra Aden'e geçerek ülkenin halen meşru önderi olduğunu duyurmuştu. Bu süreçte Husiler nedeni ile tahsil edilen bütün politik kararların da geçersiz olduğunu ilan eden Hadi'nin bu izahatsına, Husilerin ilerleyişini İran'ın bölgedeki nüfuz sahasını genişletme çabası şekilde gören başta Suudi Arabistan olmak üzere çok sayıda Arap ülkesi ve BMGK da destek vermişti.

Hadi'nin, Aden'i 'geçici merkez' ilan etmesi ve birtakım devletlerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki izahatlarının peşinden Husiler, 'karşı direnişin merkezi' durumuna gelen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki birtakım stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst seviye yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının peşinden Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

MISIR SAVAŞ GEMİLERİ YOLDA

Suudi Arabistan'ın desteklediği Mısır'daki Sisi yönetimi, Yemen operasyonuna destek eda etmek amacıyla dört harp gemisini Aden Körfezi'ne yolluyor.

Reuters'a konuşan Süveyş Kanalı'ndan yetkililer, harp gemilerinin kanaldan geçerek Aden Körfezi'ne doğru yola çıktığını söyledi. Mısır, Yemen operasyonuna destek verici 10 ülkeden biri.

'KARA OPERASYONU GEREKEBİLİR'

Bu arada Reuters'e konuşan Suudi Arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava operasyonlarının peşinden Yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da lazım duyulabileceğini söyledi.

İsmini izahatyan bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı izahatda, 'Yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir' dedi. Suudi Arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında bütün iç ve hariç uçuşları durdurma kararı aldı.

Reuters'ın mahalli kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Yemen'de çatışmalar itibarıyla iri limanlar kapatıldı.

TV VE GAZETE BİNALARINA BASKIN

İran destekli Şii Husi Ensarullah hareketi militanları, başkent Sana'daki Al Jazeera bürosu ile birtakım hususi televizyon kanalları ve gazete binalarına baskın düzenleyerek ele geçirdi.
Masdar Basın Kurumu kaynaklarından tahsil edilen bilgiye göre, Husi militanları, kuruluş ile tıpkı binada bulunan Yemen Şebab televizyonu binasına zorla girerek eşyaları yağmaladı, kanal çalışanlarını dışarı çıkardı.

Masdar gazetesi editörü Sami Numan, AA muhabirine yaptığı izahatda, 2 askeri devriyeyle gazete ve kanala giren Husilerin, binayı askeri kışlaya çevirmeye çalıştıklarını söyledi.

Başkent Sana'daki Al Jazeera bürosuna da zorla giren Husi militanları kameraları kırıp büroyu yağmaladı. Husilerin hususi televizyon kanalı Saide'ye baskın düzenlediği ve televizyon çalışanlarını, binayı boşaltmaya zorladıkları kaydedildi.

Mısırlı uydu yayını sağlayıcısı Nilesat'ın, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üstüne Husilerin kontrolünde bulunan 4 TV kanalının yayınını durdurduğu öne sürülmüştü.

Kaynak: Al Jazeera


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar