'Kızılırmak kuş cenneti dünyanın önemli sulak alanlarından birisi'

Kızılırmak Deltası’nda doğadan okula bilim köprüsü okulu açılışı yapıldı. Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Doğanca Mahallesinde bulunan Kızılırmak Deltasında doğadan okula bilim köprüsü okulu açılışı Samsun Valisi Hüseyin...

Google Haberlere Abone ol
'Kızılırmak kuş cenneti dünyanın önemli sulak alanlarından birisi'

Kızılırmak Deltası’nda doğadan okula bilim köprüsü okulu açılışı yapıldı. Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Doğanca Mahallesinde bulunan Kızılırmak Deltasında doğadan okula bilim köprüsü okulu açılışı Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve heyet tarafından yapıldı.

Açılış programı saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Bafra Musiki Cemiyeti Türk Halk ve Sanat Müziği Korosunun mini konserinden sonra konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı Ondokuz Mayıs Üniversitesine (OMÜ)Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan yaptı. Ayan, ”Türkiye’nin ve Karadeniz bölgesinin en önemli sulak alanı olan Kızılırmak Deltası sahip olduğu zengin bitki ve hayvan hapsalları ile doğal bir ekolojik kampüsü ve bir açık hava laboratuarıdır. Kızılırmak Deltasında katılımcı öğrencilerimize, toplumda bilimsel konulara ilişkin olumlu tutum geliştirmek, doğanın dilini ve sesini duyurmak, sınıfın dışında, dokunarak ve hissederek bilginin birey düzeyinde, kalıcı bir kazanıma dönüşmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Kızılırmak Deltası Doğa Okulunda, göl ve ekosistemleri saz ve örücülük, balık, ornitoloji lora ve faunalar, organik tarım ve ekolojik turizm, manda ve süt ürünleri, su basar orman ekosistemleri, doğal kaynak kullanımları, ıslak çayırlar ve meralar, kıyı kumulları, kanatlılarda ilk yardım ve su hitrobiyoloji ve kirlilik gibi konuları uygulamalı bir şekilde öğrencilerimizle paylaşmaya çalışıyoruz. Farklı branşlardan 20 öğrencimiz var. 15 Eğitmen hocamız,11 rehber, ekibimizle beraber bu çalışmayı başarılı kılmaya çalışıyoruz.” dedi.

OMÜ Rektör Vekili Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu yaptığı konuşmada doğadan okula bilim köprüsü okulunun önemine değindi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise ’’Bugün Kızılırmak Deltası’nda doğadan okula bilim köprüsü okulu açılışı için bir araya geldik. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sadece Türkiye’nin değil Dünyanın da önemli sulak alanlarından birisidir. Uluslararası Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan sulak alanlarından birisidir. Ve burada bir çok canlı doğal yaşamını sürdürmek için bulunuyor. Samsun Valiliği olarak ta bütün kurumlarla işbirliği içerisinde burada bulunan canlıları korumak adına çalışmalar yapıyoruz. Geçen yıl burada foto safari düzenledik. Buranın tanıtımını yaparken doğal dengesini bozmadan yapmak istiyoruz. Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde 342 kuş türü yaşamaktadır. Buranın doğal yapısını bozmadan alt yapısını yapıp turizme kazandırmak istiyoruz. Burada özellikle çok önemli manda ağırlığı var. 2.500 olan manda sayısı şu anda 6 bin 500’e çıktı. Yılka atları bölgemizde var. Doğal yaşam alanlarımız var. Özellikle bu okul bu anlamda çalışma yapmak isteyen arkadaşlarımız için çok önemlidir.’’ dedi.

Programa Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, 19 Mayıs İlçe Kaymakamı Kadir Ekinci, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ile çok sayıda öğrenci katıldı. CİHAN

Yorumlar