Kızılay, Silifke'de Aşevi Açtı

Hayırsever vatandaş Mürivvet Türkili tarafından bağışlanan arsa üzerine yapılan Kızılay Silifke Şubesi Mükerrem Toker Aşevi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kızılay, Silifke'de Aşevi Açtı



Aşevinin açılış kurdelesi Türk Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Hakan Sayılan, Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, Emniyet Müdürü Yüksel Biçer, Kızılay Silifke Şube Başkanı Mustafa Beceren tarafından kesildi. Açılıştan önce ise Kızılaya destek olan ilçe protokolüne ve yardımda bulunan hayırseverlere Kızılay Silifke Şube Başkanı Mustafa Beceren tarafından hazırlanan plaketler verildi.
Kızılay Genel Başkanı Akar, açılış töreni öncesinde yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı olarak Türkiye’nin ihtiyacı olduğu ve mağdurların muhtaç olduğu her konuda yardımların devam ettiğini kaydetti.

Türk Kızılayı'nın Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 80’ini güvenli ve düzenli donörlerden almış olduğu kanlarla filen karşılamakta olduğunu ifade eden Akar, "Kan meselesine gelmişken kanla paralel olarak Sağlık Bakanlığıyla beraber yaptığımız bir protokolle hayata geçirmeye gayret ettiğimiz kök hücre bankası meselesi veya kemik iliği bankası kurulmasıyla ilgili çalışmalarımızda bitmiş vaziyette. Sağlık Bakanlığı ile protokolümüzü yaptık. Artık bundan sonra lösemi gibi lefoma gibi hastalıklarda mücadele etmek için kök hücrenin Türkiye içinden teminiyle ilgili bir proje başlattık. Bugün itibariyle 12 bölgedeki kan merkezimizde kök hücreyle ilgili arkadaşlarımız görevlendirildi. Sağlık bakanlığı da kök hücre analizleri ve tahlilleriyle ilgili ihalelerini bitirdi. Her iki kurumda bu işe hazır vaziyette. Ağustos ayı itibariyle tahmin ediyorum ki kök hücre donörlerini tespit etmeye ve bu kök hücre bankasını oluşturmaya başlayacağız. Şöyle söyleyebilirim, burada iki taraf var bir taraf Kızılay, Kızılay kendisine gelen kan donörlerine sorgulama yapmak suretiyle kök hücre döneri olup olmayacaklarını soracak. Kök hücre donöri olmayı kabul edenlerden gereken bilgileri alıp kaydedecek. Bir tüpte kan almak suretiyle Sağlık Bakanlığımıza iletecek. Sağlık Bakanlığımız bunu laboratuarlarda tahlil ettirip bilgi bankasına kaydedecek. Bu bilgilerden bir kısmı Türk Kızılayı'nın surviverlerinde bir kısmı da Sağılık Bakanlığımızın surviverlerinde birikecek. Sağlık Bakanlığımız da bu bilgilerden elde edilen havuzu yönetecek, kendisine yapılan müracaatlarla eşleştirme yapacak, eşleştirme neticesinde pozitif netice çıkan eşleşmelerin sahiplerini, donerlerini davet edecek ve belli bir operasyonla bunların kemik iliklerinin naklini gerçekleştirmiş olacak. Bu suretle artık Türkiye’de kemik iliği yokluğundan ölüme mahkum olacak olan insanlar kalmayacak. Çok önemli bir hizmeti verecek olmanın Sağlık Bakanlığımızla devletimizle, milletimizle ortak bir proje vermenin heyecanını yaşamaktayız." dedi.

Türk Kızılayı'nın dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerinin, mağdurların, kimseye ulaşamayanların yanında yer olduğunu vurgulayan Akar, şunları söyledi: "Kim başı sıkışırsa, kim kimseye ulaşamazsa Türk Kızılayı'na başvurmaktadır. Bugün itibariyle yaklaşık 10 ülkede operasyon halindeyiz. Bu arada bizi en çok meşgul eden konulardan birisi Suriye sınırlarında yapmış olduğumuz operasyonlardır. Biliyorsunuz komşu Suriye’de 20 milyon insan yaşıyor. Bu 20 milyonun 10 milyonu yerinden edilmiş vaziyette. Bu 10 milyonun 3,5 milyonu da yurt dışına kaçmış vaziyette. Türkiye gibi, Irak Gibi, Lübnan gibi yerlerde yaşama savaşı veriyorlar. 750 bin kadarı da Türkiye7de bulunmakta. Bunlardan 250 bin kadarı bizim kurmuş olduğumuz AFAD'la beraber devletimizle beraber kurmuş olduğumuz Kızılayın barınma ve beslenmeden sorumlu olduğu çadır kentlerde, konteynır kentlerde barındırılıyor, her türlü ihtiyaçları gideriliyor. Bunların barınma, beslenme ihtiyaçlarını Kızılay, eğitim ihtiyaçlarını Eğitim Bakanlığımız, sağlık ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığımız karşılamaya devam ediyor."

Açılış törenine ise Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Hakan Sayılan, Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, Emniyet Müdürü Yüksel Biçer, Silifke eski Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, Silifke Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Savar ve vatandaşlar katıldı.
 

Yorumlar