Kışanak: Özgürlük, demokrasi ve eşitliğin tek yolu demokratik özerkliktir

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak,Türkiye’de özgür ve eşit yaşamı kuracak bir yönetim modelinin mümkün olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kışanak: Özgürlük, demokrasi ve eşitliğin tek yolu demokratik özerkliktir

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak,Türkiye’de özgür ve eşit yaşamı kuracak bir yönetim modelinin mümkün olduğunu söyledi. Kışanak, "Devleti, 'Türk devleti' olarak tanımlayıp burada ki yaşayan herkesi Türk olmaya zorlarsanız, bu topraklarda kavga çıkar. Her yönetimde 100 yıllardır yaşadığımız da budur. Bunun yerine kavgayı, çatışma ve savaşı önleyecek birlikte özgür ve eşit yaşamı kuracak bir yönetim modellinin mümkün olduğunu söylüyoruz. Özgürlük, demokrasi ve eşitlik istiyorlarsa bunun tek bir yolu vardır o da demokratik özerkliktir." dedi.

BDP ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen 'Uluslararası Demokratik Özerklik Modeli' konulu panelde konuşan Kışanak, Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulurken devletin kendisini Türk olarak tanımladığını belirterek, "Ve bu sınırlar içinde yaşayan herkesi Türk olmaya zorladı. Türk gibi yaşayacak. Kendisine 'Türk' diyecek. Kendi anadilini unutup Türkçe'ye yönelecek. Bu egemenlik ilişkisini zorla kabul ettirmeye çalışan bir yönetim anlayışı ile karşı karşıya kaldık. 90 yıldır bu tek tipçi devlet anlayışı Kürtler ile sürekli çatışma halinde oldu. Çünkü bu topraklarda yaşayan birçok farklı kimlik, farklı kültür-dil vardır. Bunların büyük çoğunluğunun başına inanılmaz felaketler geldi. Ya asimilasyonu, ya göçü kabul ettiler ya da katledildiler. Kürt halkı, asimilasyona, tehcire, hem de göçe direndi, aynı zamanda da Türkleşmeyi de kabul etmedi. Kendi kimlikleri ile yaşama konusunda ısrarcı oldu. Buna karşın büyük acı, katliamlar gördü. Fakat, insanlık camiasında bir halk olarak, özgür yaşama iddiasından asla vazgeçmedi." diye konuştu.

"KÜRTLERİN 100 YILLIK DİRENİŞİ ÇÖZÜM AŞAMASINA GELDİ"

Kışanak, Kürtlerin yaşadığı bölgenin dört parçaya bölen sistemin iflas ettiğini belirterek, "Doğu Kürdistan'da İran'daki Rojhelat halkımız büyük acı ve büyük deneyimler yaşadı. Halen devam ediyor. Türkiye'de yaşayan Kürtler'in de 100 yıllık direnişi bugün çözüm aşamasına gelmiş durumda. Kürtler çok somut ve net çözüm önerisini devlete sundu. Yaklaşık 15 yıldır bu öneriler Ankara'da devletin masasının üstünde. Bizler şunu savunuyoruz. Bu kadim topraklarda yaşayan tüm halklar, varlıklarını koruma, kültürlerini geliştirme, dillerini kullanma ve geliştirme hakkına sahiptir. Dili ile kimliği ile kültürü ile tarihi ile birlikte kendisini geleceğe taşıma hakkına sahiptir. Her kes için hak olarak gördüğümüz bu konularda, Kürtler olarak diyoruz ki; bunlar bizim hakkımızdır, Türklerin de, Arapların da, Lazların da, Ermenilerin, Süryanilerin de herkesin de hakkıdır. Bir halk olmaktan kaynaklı doğal hakları vardır. Bu hakları kullanmaları gerekir. Bu hakların önünde varsa engelleri kaldırılmalıdır."

"HERKESİ TÜRK OLMAYA ZORLARSANIZ, BU TOPRAKLARDA KAVGA ÇIKAR"

"Özerk bölge yönetimlerimizi kurmayı, böylece bütün haklarımızı kullanmanın imkânlarına kavuşmak istiyoruz." diyen Kışanak, katı merkeziyetçi devlet yapılarının bölücü, ayrıştırıcı, çatışma ve kavga çıkarttığını dile getirdi. Kışanak, "Kavgayı, savaşı çıkartan tek tip anlayışı dayatan katı merkeziyetçi devlet yapılanmasıdır. Devleti, 'Türk devleti' olarak tanımlayıp burada ki yaşayan herkesi Türk olmaya zorlarsanız, bu topraklarda kavga çıkar. Her yönetimde 100 yıllardır yaşadığımız da budur. Bunun yerine kavgayı, çatışma ve savaşı önleyecek birlikte özgür ve eşit yaşamı kuracak bir yönetim modellinin mümkün olduğunu söylüyoruz. Özgürlük, demokrasi ve eşitlik istiyorlarsa bunun tek bir yolu vardır o da demokratik özerkliktir." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar